Hebat Cara Thailand Amal Protokol Ketat, Cegah Covid-19 Di Sekolah

Kementerian Pendidikan Thailand telah mengamalkan protokol yang sangat ketat bagi mencegah penularan Covid-19 di sekolah.

Dengan pembukaan tadika, sekolah rendah dan sekolah menengah di Thailand, Kementerian Pendidikan mengambil langkah drastik bagi melindungi pelajar dan guru dengan melaksanakan protokol SOP Covid-19.

Sejak pembukaan sekolah pada 1 Julai 2020 yang lalu, seluruh sekolah di Thailand membuat penghadang plastik lutsinar bagi setiap meja di dalam bilik darjah.

Manakala di kantin sekolah pula banyak penghadang telah di buat dan banyak tanda pangkah berselang-seli juga di buat sebagai penanda tempat mana yang boleh pelajar duduk untuk makan ketika waktu rehat.

Ini bagaimana cara Kementerian Pendidikan Thailand menjaga pelajar dan guru di sekolah, dengan mengamalkan kawalan protokol ketat di sekolah.

SOP Di Tadika

Foto – The Telegraph
Foto – Nestia
Foto – Nestia
Foto – US News & World Report

SOP Di Sekolah Rendah

Foto – The Straits Times
Foto – Reuters UK
Foto – The Straits Times

SOP Di Sekolah Menengah

Foto – Bangkok Post
Foto – Bangkok Post
Foto – The Jakarta Post

Melihat bagaimana Kementerian Pendidikan Thailand mengamalkan protokol yang ketat dan sistematik.

Mungkin Kementerian Pendidikan Malaysia juga boleh mengguna pakai, sedikit sebanyak cara atau protokol yang diamalkan oleh sekolah di Thailand ke negara kita.

Rujukan: 1, 2,

Cara ThailandCara Thailand Cegah Covid-19 Di SekolahCegah Covid-19covid-19Kementerian Pendidikan ThailandKerajaan ThailandProtokol Di SekolahProtokol Ketat Di SekolahSekolah ThailandSOP Di SekolahthailandThailand Amal Protokol Ketat
Recommended