Salon Tutup, Jadi Guna Jus Lemon Je Untuk Cantikkan Rambut

Memandangkan salon tutup sepanjang perintah kabalan pergerakan Covid-19, jadi kita praktikkan bahan alami yang ada di dapur untuk kesihatan dan kecantikan diri.

IKLAN

Siapa yang tidak mahu rambut lebat, berkilat, sihat, tiada kelemumur? Untuk mendapatkan itu semua, Jus Lemon penawarnya!

Foto – Food Real

Nak sediakan jus lemon, kamu perlukan:

  • Lemon segar
  • Air suam
  • Botol

1. Potong dan perah jus lemon dari lemon segar ke dalam mangkuk.

2. Masukkan air suam, kira-kira dua bahagian air, satu bahagian jus lemon.

3. Campurkan bersama dan tuang ke dalam botol.

4. Semburkan ke rambut bila kamu mahu sedia membuat rawatan.

Buah sitrus yang popular ini kaya dengan sumber vitamin C yang baik, yang dapat meningkatkan sistem imun dan mengurangkan keradangan. Lemon juga mempunyai sifat pemutihan dan pemulihan, itulah sebabnya ia sering dijumpai dalam produk pembersih dan perawatan kulit.

Khasiat Jus Lemon Untuk Rambut

Walaupun pada rambut anda, lemon sangat bermanfaat apabila digunakan secara topikal dalam bentuk cair. Jus lemon boleh digunakan untuk:

IKLAN
  • mewarnakan rambut secara semula jadi, terutama warna rambut yang lebih ringan
  • buat rambut lebih bersinar
  • mengurangkan minyak dan kelemumur
Foto – Arkib Wanista

Menyapu dan mengurut jus lemon ke atas kepala anda mampuestos melancarkan peredaran darah untuk merangsang pertumbuhan rambut. Bukan itu sahaja, sekiranya anda membiarkan jus lemon di atas kulit kepala selama 10 minit selepas mencuci rambut, ia mampu mengurangkan kelemumur dan menjadikan rambut anda lebih bersinar.

Boleh Ke Jus Lemon Merosakkan Rambut?

Jus lemon segar tidak akan mengering atau merosakkan rambut anda. Namun, pendedahan sinar matahari yang berpanjangan dapat merosakkan rambut luar, yang disebut kutikel. Atas sebab ini, anda perlu mengehadkan jumlah masa yang anda habiskan di bawah sinar matahari setelah menggunakan jus lemon ke rambut.

Cuba duduk di bawah sinar matahari sehingga jus lemon kering, tidak lebih dari satu jam – kemudian bilas dan sapukan perapi pada rambut. Anda juga boleh mencuba menambahkan satu sudu teh minyak ke dalam larutan jus lemon untuk perlindungan tambahan, serta mewangikan rambut.

Menarikkan… Hanya menggunakan barang dapur, anda terus boleh jadi profesional.

Kalau rambut gugur, kamu boleh cuba petua – Gel Aloe Vera Serius Mujarab Untuk Rambut Gugur!

Selamat Beramal!

RUJUKAN : 12

diy jus lemonjus lemonjus lemon untuk rambutkhasiat jus lemonlemonlemon juicemanfaat jus lemonsalon tutup pkp
Recommended