Doktor Ajar Cara Buat Hand Sanitizer Sendiri Guna Tiga Bahan!

Memandangkan sekarang stok hand sanitizer sukar didapati, maka ada alternatif mudah boleh kita lakukan.

IKLAN

Menurut Ketua Perubatan Osmosis dan bekas Pegawai Perkhidmatan Risikan Epidemik bahagian penyakit virus di CDC, Dr Rishi Desai mengatakan kaedah penyediaan hand sanitizer di bawah dapat membantu membunuh hampir 99.9% kuman dalam tempoh 60 saat.

Sangat mudah dan boleh dilakukan di rumah sahaja dengan hanya tiga bahan.

Foto – Twin Cities
  • ¾ cawan – Isopropil atau alkohol sapuan
  • ¼ cawan – Aloe vera atau gel lidah buaya, untuk membantu mengekalkan kelembutan tangan dan menangani kekerasan alkohol
  • 10 titik – Jus lemon (kaedah asal adalah menggunakan essential oil seperti minyak pati lavender atau tea tree, tetapi memandangkan boleh mendatangkan kesan jika tersalah guna, maka disarankan untuk menggunakan jus lemon)

Bahan dah tersedia, ini cara membuatnya.

1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk.

2. Gaul kesemua bahan dengan sudu. Kemudian pukul bahan dengan whisk untuk menukarkan bahan kepada tekstur gel.

3. Tuangkan bahan campuran ke dalam botol kosong yang mudah untuk digunakan, labelkan sebagai hand sanitizer.

Berkesan dan boleh ke membunuh kuman?

Pakar memberitahu hand sanitizer berasaskan alkohol yang memenuhi syarat keperluan tahap alkohol (sekitar 60%) boleh membunuh sejumlah mikrob pada tangan. Ia juga membantu memusnahkan agen penyebab jangkitan atau patogen pada tangan, termasuklah wabak COVID-19, SARS-CoV-2.

Walaubagaimanapun, pihak CDC juga memberitahu bahawa hand sanitizer tidak dapat menyingkirkan bahan kimia yang berpotensi mendatangkan bahaya. Ia juga tidak berkesan membunuh kuman seperti Norovirus, Cryptosporidium (yang menyebabkan cryptosporidiosis) dan Clostridium difficile (dikenali sebagai C. diff).

Jadi, jaga kebersihan diri dengan sebaiknya. Jika tangan anda kotor, jangan terus gunakan hand sanitizer. Basuh tangan terlebih dahulu dengan air dan sabun.

IKLAN

Baca : Cuci Tangan Dengan Sabun, Hand Sanitizer : Mana Yang Paling Bagus?

Selamat Beramal!

cara buat hand sanitizer sendiricoronaviruscovid-19cuci tangandiy hand sanitizerHand Sanitizerpakai hand sanitizerresepi hand sanitizer 3 bahan
Recommended