Muda Lagi Tapi Rambut Dah Ada Uban… Kenapa Agaknya?

Semua orang akan merasai tua dan salah satu cara nak mengenali seseorang sudah lanjut usia apabila rambut mulai beruban.

IKLAN

Uban dikaitkan dengan faktor usia tetapi bagaimana pula untuk individu yang masih muda tetapi rambut mereka mulai bertukar menjadi putih. Tahukah, secara umumnya uban berlaku di pertengahan 30-an bagi orang putih manakala individu dari Asia mula mempunyai rambut beruban di lewat 30-an dan mereka yang berbangsa Afrika-Amerika tidak beruban sehinggalah mencecah usia pertengahan 40-an.

Tetapi bagaimana jika sebaliknya pula berlaku? Di usia 20-an, awal 30-an sudah menampakkan kemunculan uban.

Foto – chicagohealthonline.com

Faktor genetik

Genetik merupakan penyumbang terbesar kepada rambut beruban. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga yang mengalami uban pramatang, anda juga berkemungkinan besar untuk mengalami perkara yang sama. Tambahan, genetik anda juga menentukan berapa pantas rambut anda akan menjalani proses beruban dan sama ada rambut anda bertukar menjadi warna perak atau putih.

Keadaan perubatan

Uban pramatang mungkin berpunca daripada masalah kesihatan seperti anemia, vitiligo dan kekurangan vitamin B12. Orang yang mempunyai masalah pituitari dan tiroid juga lebih cenderung untuk mengalami uban pramatang.

Penggunaan tembakau

Kajian menunjukkan terdapat hubungan antara uban pramatang dan merokok. Kajian pada tahun 2010 , menyatakan orang yang merokok lebih berisiko untuk beruban pada usia dua setengah kali ganda lebih awal berbanding yang tidak merokok. Memandangkan bahan kimia di dalam rokok boleh membahayakan sel rambut, merokok juga meningkatkan risiko untuk botak.

Tekanan

Walaupun masih tiada bukti yang mencukupi untuk mengaitkan antara tekanan dan uban pramatang, para saintis percaya bahawa hormon tekanan mempunyai kesan yang negatif kepada sel yang berfungsi menghasilkan pigmen rambut lalu menyebabkan ia beruban lebih awal. Walau bagaimanapun, tekanan sememangnya membuatkan rambut gugur. Jadi, sekiranya anda mahu rambut yang cantik, adalah baik untuk mengawal tekanan anda.

Lagi satu, ada fakta mengatakan jika kerap mencuci rambut juga boleh mendatangkan uban… Betul ke?

Kenapa Uban Tumbuh?kenapa uban usia mudapertumbuhan ubanuban tumbuhuban usia mudauban waktu muda