Opps! Fakta Jijik Tentang Berus Gigi Anda Kena Tahu

Wanista nak tanya berapa kerap anda menukar berus gigi dalam setahun? Pasti ada yang langsung tidak menitik berat soal penjagaan kesihatan, kerana merasakan ia tidak penting. Tapi…

IKLAN

Tahukah kamu, terdapat kira-kira 100 hingga 200 spesis bakteria di dalam mulut anda pada bila-bila masa. Keadaan mulut anda sebelum diberus boleh menjadi kotor seperti lantai bilik mandi. Menjijikkan lagi berus gigi mengandungi  lebih daripada 100 juta bakteria termasuk bakteria staphylococci dan E. Coli.

Masih tak nak tukar berus gigi yang baru lagi ke? Nak menakutkan anda lagi, ini beberapa fakta jijik tentang berus gigi mesti kena tahu.

Foto – Twitter

Penutup plastik tidak berkesan

Anda selalu meletakkan berus gigi di dalam penutup selepas membersihkan gigi? Jika anda melakukannya, ia benar-benar salah. Anda mungkin berfikir penutup plastik akan menghalang berus gigi anda daripada kotoran. Tetapi hakikatnya menutup berus gigi anda dengan penutup akan mendorong pembiakan bakteria. Juga, jika anda meletakkan semua berus gigi bersama, bakteria boleh tersebar antara satu sama lain.

Jangan letak berus gigi berhampiran dengan kawasan pam/aliran air

Kebanyakan bilik mandi adalah kecil. Keadaan itu menyebabkan anda menyimpan berus gigi berdekatan dengan tandas atau sinki. Apabila anda mengepam tandas, bakteria daripada tandas akan terperangkap dalam udara dan mendarat pada berus gigi anda. Perkara sama juga berlaku apabila anda mencuci tangan, bakteria yang ada pada tangan boleh tersebar ke berus gigi anda.

Jangan kongsi berus gigi

Aduhai masih ada yang berkongsi berus gigi? Kenapa? Kita mungkin tidak tahu bahawa bakteria boleh hidup selama tiga hinna lima hari pada berus gigi kita. Oleh itu, jika anda sakit dan menggunakan berus gigi anda, virus itu boleh hidup dalam berus anda sehingga lima hari. Tetapi, ini tidak bermakna anda akan sakit semula jika menggunakan berus lama anda. Sebaliknya, jika anda berkongsi berus anda dengan orang lain, virus dari berus gigi anda boleh merebak kepada orang lain dan membuatkan mereka sakit.

Bila berus gigi perlu diganti

Berus gigi perlu ditukar selepas tiga atau empat bulan penggunaannya. Walaubagaiamanapun, tidak semua menyedari waktu sepatutunya  perlu membeli berus gigi baru. Berus gigi yang sudah haus tidak boleh membantu anda melindungi kesihatan mulut.

Sekarang tukar berus gigi anda. Selamat Beramal!

RUJUKAN

IKLAN
berus gigifakta berus gigifakta buruk berus gigifakta jijik berus gigifakta kesihatan berus gigiinfo berus gigi
Recommended