Kenalpasti Tarikh Luput Kosmetik, Produk Kecantikan, Minyak Wangi Dan Lain-Lain

Wanita dan juga lelaki pasti menggunakan produk kecantikan,pembersihan wajah serta badan tetapi adakah mereka tahu mengenai tarikh luput produk yang mereka gunakan? Soalan yang sama bermain di minda penulis juga jadi kami ingin berkongsi dengan anda bagaimana untuk mengenalpasti tarikh luput produk tidak kiralah produk kecantikan wajah,rambut, produk pembersihan badan dan sebagainya supaya anda tidak menggunakan produk yang sudah tamat tarikh luput. Nanti tak semena-mena anda mendapat penyakit kulit pula jika menggunakan produk lama.

Apa kesannya menggunakan produk tamat tarikh luput?

– Produk kurang berkesan atau tidak berkesan langsung jika digunakan

– Takut memberi efek pada kulit ( radang dan sebagainya )

Anda tidak akan menemui tarikh luput yang dicetak pada kebanyakan produk kosmetik kerana tiada peraturan khusus yang dikenakan. Ada juga produk yang mempamerkan tarikh luput seperti pelindung matahari, ubat jerawat, dan produk yang merawat kelemumur. Akan tetapi jika anda membeli produk dari negara Eropah, anda mungkin bernasib baik kerana Kesatuan Eropah mempunyai arahan supaya tarikh luput ditunjukkan-sekurang-kurangnya untuk produk yang wujud kurang dari 30 bulan.

Bagaimana pula di Malaysia? 

Seperti makanan, produk kosmetik dan pembersihan ada yang meletakkan tarikh tamat tempoh atau tarikh pembuatan contohnya seperti “Exp 12/2015” dan “MFG 07/13” tetapi tidak semua. Ada juga yang meletakkan tarikh Tempoh Selepas Pembukaan (PAO) seperti produk ini meletakkan logo seperti ini contohnya “12M” atau “24M”. Itu bermakna, produk itu boleh digunakan 12bulan ataupun 24bulan selepas dibuka. Selain itu juga, ada (undecipherable) kod kumpulan khas dicetak pada bekas produk dan anda boleh memeriksa sama mereka meletakkan tarikh luput produk di CheckCosmetic.net.

Produk penjagaan kulit dan rambut 

 1. Pelembap, Krim Wajah dan Krim mata: 6 bulan hingga 1 tahun. Bahaya jika menggunakan krim tamat tempoh bukan sahaja terletak pada keberkesanan produk, tetapi juga kemungkinan anda mengalami kerengsaan dan jangkitan bakteria. Krim yang diletakkan di dalam bekas boleh disimpan sehingga 9 bulan manakal produk yang menggunakan pam boleh digunakan sehingga setahun.
 2. Pelindung matahari : 1 tahun. Ini adalah dikawal selia oleh FDA, jadi ia datang dengan tarikh luput biasanya boleh digunakan dalam masa satu tahun. Simpan di tempat yang jauh daripada cahaya matahari dari matahari untuk menghalang formula daripada menjadi tidak stabil.
 3. Krim anti- penuaan atau anti -jerawat : sehingga 1 tahun, bergantung kepada bahan-bahan. Produk anti -jerawat yang mengandungi Benzoyl peroksida mempunyai jangka hayat tiga bulan selepas dibuka. Produk dengan antioksidan seperti retinol, Glycolic asid dan vitamin C juga akan menjadi tidak berkesan dalam masa yang cepat lepas dibuka.
 4. Syampu, perapi rambut, dan produk rambut : 1-2 tahun dibuka, 3 tahun jika belum dibuka. Air dan udara yang masuk ke dalam botol boleh memecahkan formula produk.
 5. Loofas dan span mandi: 3 minggu untuk loofas , 7 minggu untuk span. Ini kerana bakteria mudah berkumpul di dalam span lembap.

Pembersihan badan

 1. Deodoran / Anti -perspirant : 3 tahun atau semak tarikh tamat tempoh, jika ada.
 2. Krim pencukur : 2 tahun atau mungkin lebih lama jika disimpan dengan baik.
 3. Ubat gigi : Semak tarikh tamat tempoh, dicetak pada ubat gigi yang mengandungi fluorida. Ia biasanya 2 tahun selepas tarikh pembuatan.
 4. Pencuci mulut / Listerin : 3 tahun dari tarikh pembuatan, juga biasanya dicetak pada botol.
 5. Sabun : 3 tahun bagi kedua-dua sabun buku dan sabun cecair. Malah sabun boleh tamat tempoh dengan cepat jika ia mengandungi minyak pati.

Alat solek dan haruman

 1. Perfume / Cologne : 2 tahun. Botol mungkin kelihatan cantik di kaunter , tetapi anda harus menyimpan ia dari cahaya matahari dan kelembapan.
 2. Maskara dan pelapik mata cecair : 3 bulan. Dapatkan yang baru setiap  3 bulan dan jangan gunakan terus jika ia kering atau jika anda mempunyai jangkitan mata.
 3. Bedak asas cecair : 6 bulan hingga 1 tahun.
 4. Kosmetik berasaskan serbuk (contohnya, eyeshadows dan bedak asas serbuk) : 2-3 tahun.
 5. Gincu dan lipgloss : 2 hingga 3 tahun.
 6. Mata dan pensel bibir : 3 hingga 5 tahun. Tajamkan sebelum digunakan untuk memelihara produk ini.
 7. Pengilat kuku : 1-2 tahun.

P/S : Untuk membantu anda supaya ingat bila tarikh tamat tempoh produk, selepas membeli produk anda, tulis tarikh pembelian atau tarikh anda membuka produk.

Do Skin Care Products and Toiletries Ever Expire?expiry dateKenalpasti Tarikh Luput KosmetikMinyak Wangi Dan Lain-Lainproduk kecantikanskin care expiry datetarikh luputtarikh luput kosmetiktarikh luput mekaptarikh luput minyak wangitarikh tamat tempoh
Recommended