Makanan

5 Perkara Yang Anda Tidak Tahu Tentang Makanan Korea

Wanista Newsdesk
/
5 Perkara Yang Anda Tidak Tahu Tentang Makanan Korea

Siapa yang biasa makan makanan Korea, mesti biasa lihat hidangan mereka akan ada nasi, lauk bersup atau berkuah dan pelbagai hidangan samping kecil-kecilan. Memang nampak menyelerakan dan kenyang.

IKLAN

Baiklah, hari ini Wanista nak kenalkan anda semua dengan makanan Korea. Ada beberapa perkara ditekankan masyarakat sana ketika menjamu selera.

Makanan adalah ubat

Pertama sekali, bagi orang Korea, makanan adalah ubat. Mereka mengamalkan slogan ” You Are What You Eat” ( Anda adalah apa yang anda makan). Bagi mereka, makanan adalah sesuatu yang penting untuk kesejahteraan fizikal dan emosi seseorang.

Foto – www.hungrygowhere.my

Mereka percaya keharmonian tersebut boleh dicapai melalui penggabungan bahan-bahan yang berbeza yang seimbang seperti aspek yin-yang. Makanan Korea juga merupakan salah satu masakan tradisional yang sihat di dunia kerana penggunaan lazim bahan semula jadi, bahan-bahan bermusim: tauhu, taucu, cili, bawang putih dan kimchi masam-pedas.

Nasi adalah makanan yang baik

Perkara kedua yang anda perlu tahu ialah bahawa nasi adalah makanan yang baik dan berkhasiat. Makanan Korea tidak lengkap tanpa semangkuk nasi dikukus. Ini adalah beras pendek starchier daripada versi tempatan, dengan tekstur yang melekit seperti  beras pulut. Kadang kala kacang, bijirin, barli dan jagung ditambah untuk pengubahan atau dijadikan JuK (bubur). Beras perang kasar adalah lebih popular di kawasan luar bandar.

Foto – www.hungrygowhere.my

Membazirkan beras adalah suatu pantang larang dalam buday mereka. Jadi kebanyakan orang Korea berasa bertanggungjawab untuk menghabiskan setiap butir beras yang tinggal. Air kadang-kadang dicurahkan atas kerak nasi di bahagian bawah periuk nasi dan  dibiarkan terendam sebentar sebelum kerak tersebut dikikis untuk membuat sungyung. . Setiap titisan dan butiran terakhir digunakan sepenuhnya.

Adakah anda tahu bahawa restoran Korea diwajibkan untuk melapis makanan dengan hidangan yang tidak dihabiskan banchan  (hidangan sampingan) selagi mangkuk makanan masih mengandungi nasi? Ini adalah kerana beras tinggalan dilihat sebagai tanda-tanda bahawa makanan yang dihidangkan tidak memenuhi jangkaan pelanggan, oleh itu pengusaha restoran mesti memujuk mereka dengan hidangn banchan.

Dihidangkan serentak

Makanan Korea akan dihidangkan serentak dalam satu meja. Tidak seperti makanan Barat yang datang dalam yang berasingan dalam pelbagai kursus, makan Korea mempunyai semua hidangan yang berbeza dihidangkan  secara serentak.

IKLAN
Foto – www.hungrygowhere.my

Setiap orang akan mempunyai mangkuk  nasi dan supnya sendiri. Menjadi adat lima hingga 12 hidangan banchan dihidangkan sebagai tambahan kepada hidangan utama seperti daging, makanan laut dan tauhu dalam saiz hidangan keluarga.

Tidak berkuah dan banyak banchan

Anda juga perlu meluapakan makanan jenis berkuah kecuali sup dan hidangan rebus tertentu, anda tidak akan menemui sebarang hidangan yang sarat dengan kuah dalam masakan Korea. Walaupun JuK (bubur Korea) cenderung untuk dimasak pekat dan likat manakala jjigae (rebus Korea) hanya mempunyai jumlah yang kecil cecair di dalamnya.

Foto – www.hungrygowhere.my

Walau bagaimanapun, memang banyak hidangan banchan dalam setiap hidangan Korea, dengan lima atau lebih hidangan sampingan menjadi norma. Dihidangkan di tengah-tengah meja untuk dikongsi, himpunan makanan yang dihidangkan terdiri daripasa beratus-ratus jenis yang berbeza. Selain daripada kimchi yang terkenal, sebilangan besar banchan adalah berasaskan sayur-sayuran dan dimasak rebus dalam periuk atau bergoreng  dalam pelbagai sos dan rempah.

Tidak manis

Jika hidangan makanan Barat selalu diakhiri dengan pencuci mulut berasa manis, berlainan pula dengan hidangan Korea.  Lazimnya, hidangan Korea disudahi dengan teh hijau atau minuman menyegarkan seperti sikhye (menumbuk beras), hwachae (buah menumbuk madu) dan ohmija (sedikit masam rasa teh raspberry dengan kacang pain).

Foto – www.hungrygowhere.my

Siapa suka makanan Korea?

RUJUKAN