Info Menarik

Remaja Miliki Kaki Terpanjang Dunia, Pecahkan ‘Guinness World Records’ 2020

Mas Idayu
/
I'm a lazy cat in the dreamland but with music and read Chinese novel as my battery, even a lazy cat can become a cannon folder to write its masterpiece!
Remaja Miliki Kaki Terpanjang Dunia, Pecahkan ‘Guinness World Records’ 2020

Dalam banyak-banyak rekod yang pernah dicatatkan oleh Guiness World Records, adalah rekod kaki terpanjang di dunia.

Tapi bukan semua manusia di lahirkan dengan kaki yang panjang, apatah lagi mampu memecahkan rekod dunia bukan?

Remaja 17 Tahun Pecah Rekod Dunia

Maci Currin yang berasal daripada Amerika Syarikat, memecahkan rekod Guinness sebagai remaja perempuan yang memiliki kaki terpanjang di dunia.

IKLAN
Foto – Arkib Wanista

60 Peratus Ketinggian Diri Adalah Dari Kaki

Rasa tak salah kalau nak mengatakan remaja ini memiliki ukuran kaki hampir satu meter setengah, tatkala melihat ukuran kaki yang dicatat oleh Guinness World Records ini.

Foto – That’s Life

Menurut apa yang di catat dalam Guinness World Records mendapati kaki sebelah kiri Maci berukuran 135.267 sentimeter (cm), dan manakala ukuran kaki sebelah kanan pula berukuran 134.3 sentimeter (cm).

Genetik Dari Keluarga

Keluarga Maci berasal daripada Cedar Park, Texas dan kebanyakan ahli keluarga dan sanak-saudara memiliki tubuh yang tinggi lampai tapi tidak setinggi Maci.

Foto – Arkib Wanista

Bukan Mudah Jadi Remaja Berkaki Panjang

Melihat remaja yang baru saja berusia 17 tahun pasti menyimpan kisah tersendiri sepanjang tumbesarannya, dan Maci akui bahawa dirinya juga mengalami kesukaran dengan memiliki kaki yang panjang.

Maci kerap kali terlanggar ruang yang rendah dan sukar mencari pakaian yang sesuai dengan saiznya, dan semua pakaiannya adalah customize made.

Foto – Daily Motion

Bukan itu saja, Maci juga berdepan dengan ‘pandangan’ dari orang ramai, tatkala keluar dari rumah. Selain itu, memiliki kaki yang panjang juga menyukarkan Maci untuk membawa kereta kerana ruang kereta tidak dapat menampung panjang kaki Maci.

Maci Bangkit Jadi Diri Sendiri

Maci sedar yang dirinya lain dari orang lain dan mula menerima keunikan dirinya sepenuhnya dengan tidak mengambil serius terhadap pandangan orang terhadap dirinya.

IKLAN
Foto – Arkib Wanista

Bukan itu saja, Maci juga berjaya mendapat pengikhtirafan daripada Guinness World Records, sebagai remaja yang memiliki kaki terpanjang di dunia dan mengalahkan individu lain yang memegang rekod tersebut.

Cita-Cita Nak Jadi Model Profesional Yang Paling Tinggi

Dengan pengikhtirafan yang dimilikinya, Maci berhasrat untuk mendapat pengikhtirafan sebagai model profesional yang paling tinggi di dunia suatu hari nanti.

Hebat kejadian Sang Pencipta, setiap manusia mempunyai kelebihan dan keistimewaan masing-masing, dan remaja berusia 18 tahun ini antara insan yang istimewa di beri kelebihan memiliki sepasang kaki yang panjang seperti model.

Mungkin ini satu-satunya rekod luar biasa setakat ini pernah Guinness World Records, catatkan dalam sejarah!

Rujukan