Tips

Masalah Badan Berbau? Cuba Cara Kekal Segar 24 Jam Sehari

Malisa Aina
/
call me Lisa and i'm just a simple girl
Masalah Badan Berbau? Cuba Cara Kekal Segar 24 Jam Sehari

Bayangkan anda nak jumpa client untuk meeting penting, tapi bau badan yang kurang enak menyebabkan anda langsung tiada mood, jadi bagaimana nak bantu?

Nah ini mungkin boleh menyenangkan anda.

Deadoran & Pewangi

Badan anda mudah berpeluh? Jadi, jangan lupa untuk memakai deodoran yang cepat meresap dan tidak meninggalkan kesan pada ketiak anda.

IKLAN
Foto – Wall Street Journal

Selain itu, semburlah minyak wangi di bahagian leher dan belakang cuping telinga. Minyak wangi yang segar dan tahan lama boleh membuatkan anda bersemangat dan yakin.

Mandi Dua Kali Sehari

Ada setengah orang jenis yang mandi sekali sehari sahaja, jangan anaiya badan anda. Untuk pengetahuan anda, mandi sekali sehari sahaja boleh menyebabkan kotoran melekat pada badan dan seterusnya menimbulkan bau badan.

Foto – Healthline

Lebih-lebih lagi apabila sampai ke rumah, anda terus baring di atas katil. Mandilah dua kali sehari dan rendam kaki dengan air suam yang ditaburi garam untuk menghilangkan bau badan dan bau kaki.

Jenis Pakaian

Pemilihan jenis pakaian juga memainkan peranan penting sama ada mampu menyerap peluh atau tidak. Tambahan pula dengan keadaan cuaca yang tidak menentu, ia boleh menyebabkan badan anda mudah berpeluh kerana kepanasan dan lembap.

Foto – Forbes

Pilihan Makanan

Mengambil makanan tidak menentu boleh menerbitkan bau badan. Contohnya, makanan segera, sambal petai, makanan bergoreng dan sebagainya.

Foto – Castle

Sebagai ganti, anda boleh mengambil buah-buahan dan sayuran yang mengandungi zat agar badan anda sentiasa segar.

Nikmati Teh Panas

Minum teh juga memberi kelebihan untuk anda kerana ia dapat mengembalikan kesegaran dan semangat yang telah anda gunakan sepanjang hari.

IKLAN
Foto – Simplemost

Contohnya, teh lemon, pudina, lavender atau chamomille yang mengandungi asid tannin dapat membantu badan anda tetap sejuk dan mengelakkan peluh yang berlebihan.

Selamat Beramal!