Makanan

Patutlah Orang Jepun Suka Sangat Ratah Edamame

Malisa Aina
/
call me Lisa and i'm just a simple girl
Patutlah Orang Jepun Suka Sangat Ratah Edamame

Adakah anda sedang berjuang menurunkan berat badan, tapi perut tidak memberi kerjasama kerana sering lapar?

Nak tahu, ada super food yang boleh buat anda kenyang lebih lama, iaitu edamame. Ya, manfaat makan edamame – snek yang kita makan di restoran Jepun bisa membantu anda kenyang lebih lama sekaligus menjaga nafsu makan.

Meski enak dijadikan kudapan, tapi tidak ramai yang tahu edamame miliki manfaat kesihatan yang tinggi. Mempunyai tahap makanan berkhasiat tinggi, edamame adalah sumber makanan yang kaya dengan serat dan protein serta sejumlah vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan. Malah, kandungan protein dalam edamame jauh lebih tinggi daripada telur.

IKLAN
Foto – Uncut Recipes

Bagus Untuk Tulang

Edamame juga berguna untuk kesihatan tulang. Ini kerana edamame mengandungi pelbagai bahan penting yang berguna untuk mengekalkan pembentukan tulang dan kepadatan seperti kalsium, besi, magnesium, dan asid folik.

Melancarkan Pencernaan

Edamame sarat dengan serat yang membantu pencernaan. Sembelit dan kembung perut yang anda alami boleh dihalang dengan memakan edamame.

Foto – NationWide

Sumber Protein

Edamame mempunyai kandungan protein yang cukup tinggi. Edamame mempunyai kandungan protein 36% lebih tinggi daripada kacang soya biasa. Disebabkan itu, masyarakat Jepun menjadikannya sebagai snek sihat, malah edamame rendah lemak.

Kurang Risiko Sakit Jantung

Selain melakukan senaman rutin, anda boleh mengambil makanan sihat dan salah satunya adalah edamame. Kacang soya kegilaan Jepun ini mempunyai asid lemak omega 3 dan 6. Di samping itu, kandungan antioksidan juga boleh memecah lemak terkumpul dan mencegah tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Foto – The Diagnosa

Diet Terbaik

Edamame mempunyai kandungan protein yang tinggi tetapi miliki kandungan lemak yang rendah. Jadi, edamame membuatkan anda merasa kenyang dan tidak mudah lapar. Bukan sahaja ia membuatkan kita ketagih, edamame juga baik untuk penurunan berat badan.

Macam Mana Nak Sediakan Snek Edamame

Anda hanya perlukan minyak zaitun, garam dan lada hitam untuk rasa tambahan. Letakkan edamame dan air dalam kuali. Biarkan mendidih. Keluarkan edamame. Tabur minyak, garam, dan lada hitam ikut rasa.

Foto – Easyfoodcook

Daripada makan potato chips, apa kata bertukar ke edamame sebagai snek kudapan.

Selamat Beramal!

IKLAN