Fesyen

10 Jenis Barang ‘Short Girl’ Perlu Ada!

Sofie Azizlan
/
[so-fe]
10 Jenis Barang ‘Short Girl’ Perlu Ada!

Perempuan yang mempunyai ketinggian yang rendah sentiasa mengalami kesukaran dan berada dalam dilema apabila memilih pakaian dan fesyen yang sesuai untuk mereka. Kebanyakkan fesyen kini menumpukan kepada mereka yang mempunyai ketinggian sekitar 170cm dan ke atas.

IKLAN
Foto – Shemazing

Bagi perempuan mempunyai ketinggian yang rendah atau ‘short girl’ mengetahui sekiranya mereka memakai pakaian yang salah, berkemungkinan besar mereka akan kelihatan semakin pendek dan tidak sesuai.

Sebagai seorang ‘short girl’, ini adalah 10 barang yang anda perlu ada!

#1 BLACK SKINNY JEANS

Foto – Cheatsheet

Black skinny jeans adalah satu pakaian yang ‘wajib’ perlu ada dalam setiap almari seorang perempuan. Tetapi, untuk ‘short girl’, mempunyai black skinny jeans adalah pilihan yang sangat tepat! Ini kerana warna hitam dan ‘elastic’ jeans berfungsi dalam memberikan gambaran pengecilan kaki. Dipadankan dengan sepasang kasut bertumit tinggi, kaki anda akan kelihatan lebih panjang.

Foto – Arkib Wanista

#2 SHORT, FLARED SKIRT

Foto – Cheatsheet

Flowing maxi skirts mempunyai kelebihan dalam menampakkan seseorang ‘short girl’ menjadi lebih pendek. Tetapi, bagi ‘short girl’, kelebihan memakai skirt pendek, gambaran kaki anda akan menjadi teratur dan kemas. Dengan gaya skirt yang menonjolkan pinggang anda yang kecil dan kepanjangan skirt sehingga lutut akan menampakkan kaki anda menjadi panjang.

Foto – Arkib Wanista

#3 PENCIL SKIRT

IKLAN
Foto – Pinterest

Pencil skirt adalah perkara yang ‘wajib’ perlu ada bagi seorang ‘short girl’. Skirt ini berkemampuan dalam membuat anda kelihatan tinggi sambil menonjolkan pinggang anda yang kecil. Pencil skirt ini juga sesuai digunakan sebagai pakaian profesional iaitu sesuai sekiranya ingin kelihatan formal tanpa terlalu konservatif.

Foto – Arkib Wanista

#4 CROPPED BLOUSE

Foto – Arkib Wanista

Cropped blouse merupakan pakaian yang mempunyai potongan yang sesuai untuk ‘short girl’. Selain baju ini menumpukan pada bahagian tengah badan anda, cropped blouse ini juga berperanan dalam memendekkan badan anda. Baju ini sesuai dipadankan dengan high-waist bottom seperti high-waist skirt, pendek atau seluar panjang yang akan menampakkan anda bergaya dan mempunyai badan yang panjang (kelihatan tinggi).

Foto – Arkib Wanista

#5 HIGH-WAIST SHORTS

Foto – Arkib Wanista

Memakai high-waist shorts adalah salah satu kaedah dalam menambahkan ketinggian dengan membuat khayalan mempunyai kaki yang lebih panjang daripada sebenarnya. Daripada memilih low-rise jeans dan seluar pendek yang akan menampakkan anda kelihatan lebih rendah, anda boleh menjadikan diri anda kelihatan tinggi dengan memakai high-waist shorts. Pinggul anda akan kelihatan lebih tinggi dan kaki anda akan menjadi ajaib daripada asal.

Foto – Arkib Wanista

#6 WRAP DRESS

Foto – Arkib Wanista

Bagi mengelakkan anda daripada kelihatan memakai dress gaya yang salah dan kelihatan besar, anda perlu memilih wrap dress kerana dress ini akan menonjolkan badan anda yang bersaiz kecil. Sekiranya anda memilih dalam memakai shirtdress, anda akan kelihatan besar daripada saiz yang sepatutnya dan hasilnya anda kelihatan lebih pendek dan gemuk.

Foto – Arkib Wanista

#7 VERTICALLY-STRIPED SHIRT

Foto – Arkib Wanista

Corak merupakan salah satu elemen penting dalam mengubah penampilan seseorang. Sekiranya anda ingin kelihatan lebar, jalur mendatar yang tebal adalah pilihan anda. Tetapi bagi ‘short girl’ yang ingin kelihatan tinggi, jalur menegak merupakan corak yang sesuai bagi mereka. Corak ini menjadi pilihan kebanyakkan ‘short girls’.

Foto – Arkib Wanista

#8 STRAIGHT-LEG DENIM

Foto – Arkib Wanista

Anda tidak perlu memakai oversize denim untuk menampakkan gambaran bagginess. Tetapi anda boleh mengekalkan gambaran bagginess itu dengan memilih straight-leg denim. Seluar ini sesuai bagi ‘short girls’ kerana saiznya yang tidak terlalu besar sehingga menamppakan pemakaian gaya yang salah.

Foto – Arkib Wanista

#9 MINI BAG

Foto – Arkib Wanista

Ketika memilih beg tangan, saiz memainkan peranan penting dalam mengetahui sama ada beg tersebut sesuai atau tidak untuk ‘short girl’. Untuk ‘short girl’ tahu sama ada sesuai atau tidak, mereka perlu memilih beg yang sebanding dengan saiz badan mereka iaitu beg yang berukuran kecil sehingga sederhana.

Foto – Arkib Wanista

#10 LOW-CUT VAMP

Foto – Arkib Wanista

Untuk kelihatan mempunyai kaki yang panjang, low cut vamp, mules dan flats dapat memberikan ilusi kepada kaki ‘short girl’ untuk kelihatan panjang berbanding daripada ankle strap sandals.

Jika anda bersedia untuk kelihatan lebih bergaya dengan fesyen yang sesuai, ‘short girl‘ perlu mempunyai keyakinan dan berbangga dengan saiz badan anda!

RUJUKAN: 1,