Info Menarik

Selain Mekapkan ‘Opah’, Ini Kerja Tangan Gerun Milik Pakar Kesan Khas

Malisa Aina
/
suka menulis dan layan Netflix
Selain Mekapkan ‘Opah’, Ini Kerja Tangan Gerun Milik Pakar Kesan Khas

Siapa tonton drama rantaian ‘Bukan Gadis Biasa’ yang ke usera jam 7 petang di TV3? Ada Ayda Jebat, Remy Ishak, Sheila Rusly dan ramai lagi bakat hebat. Sepanjang tayangan, drama ini banyak menerima hentaman panas dari netizen. Mulai penyuntingan yang diibaratkan seperti kerja budak sekolah sehingga ke teknik mekap kesan khas pada watak ‘Opah’ yang dimainkan oleh Sheila Rusly.

IKLAN

Diambil dariย Murai Malaysia, solekan Opah Aminah dikritik kerana keterlaluan dan tidak selari degan kulit jari yang nampak licin dan tidak berkedut. Sehingga ada netizen menpersoalkan mengapa tidak mengambil pelakon veteran sahaja untuk memainkan watak tersebut.

Selaku pengarah dan penerbit JG Pictures, Azman Hj Yahya atau Jinggo terpanggil untuk menjawab persoalan ini di ruangan komen. Dalam penerangannya, Jinggo berkata, watak Opah dalam drama BKP disesuaikan dengan umur 50 tahun hingga 80 tahun.

Bahkan, Sheila Rusly sendiri ada berkongsi satu video sukarnyaย membuat solekan wajah Opah yang merupakan kerja tangan Nissa Khan, seorang jurumekap profesional yang mendapat pengiktirafan Hollywood.

Hasil kerja Nissa Khan bukan calang-calang, dia sudah bekerja dengan banyak produksi filem dan drama. Contoh hasilnya dalam Munafik 2, Penaklukan Syaitan dan beberapa lagi.

IKLAN

Lihat Antara Kerja Tangan Nissa Khan

#1

#2

#3

#4

View this post on Instagram

Burn makeup for #matkilau

A post shared by Makeup By Nissa Khan (@nissakhanmakeup) on

#5

Kerana kecaman solekan Opah, Nissa Khan turut terpalit dan menerangkan dia bekerja keras mekapkan setiap perincian tangan untuk menampakkan kesan ‘tua’ tapi sayangnya tidak ditunjuk di kaca TV.

Sabar ye, apapun kerja anda terbaik!