Berita & Isu Semasa

Tak Sensitif, K-Pop Idol Kim Jae Joong Buat Lawak April Fool Coronavirus!

Mas Idayu
/
I'm a lazy cat in the dreamland but with music and read Chinese novel as my battery, even a lazy cat can become a cannon folder to write its masterpiece!
Tak Sensitif, K-Pop Idol Kim Jae Joong Buat Lawak April Fool Coronavirus!

K-Pop Idol Kim Jae Joong, 34 tahun membuat lawak April Fool dengan menyatakan dirinya positif Covid-19, di Instagramnya pada 1 April 2020 sebelum edit dan membuat permohonan maaf di atas sikap tidak prihatin dan sensitif itu.

IKLAN

Penyanyi dari kumpulan idol JYJ di bawah naungan syarikat hiburan CJeS Entertaintment memaklumkan bahawa artis naungannya itu dalam keadaan sihat dan telah disahkan bahawa idol tersebut tidak dijangkiti Covid-19. Kini Kim Jae Joong berada di Jepun atas urusan kerja.

View this post on Instagram

해서는 안 될 행동이라고도 저 스스로도 인식하고 있습니다. 먼저 제가 SNS 쓴 글로 인해 코로나 바이러스 19로 인해 피해 받으신 분들, 행정업무에 지장을 받으신 분들께 진심으로 죄송하다는 말씀과 사과드립니다. 옳지 않다는 판단. 알고 있습니다. 현재 느슨해진 바이러스로부터의 대처 방식과 위험성의 인식. 코로나 바이러스 19로 인해 피해 받을 분들을 최소화시키기 위해 경각심을 가졌으면 하는 마음에서 메시지를 전달하고 싶었습니다. 봄이 찾아와 따뜻해진 계절의 야외에서의 여가생활, 개학이 미뤄지고 여유로워진 시간을 활용한 밀폐된 공간에서의 접촉 등으로 제2의 제3의 코로나 패닉을 낳을 수 있다는 생각에 너무나 무섭습니다. 저의 아버지도 얼마 전 폐암 수술을 받으시고 줄곧 병원에 다니셨습니다. 그러면서 병원에 계신 의료진과 환자들을 보면서 뭔가 화가 나기도 하고 바이러스가 남의 일이 아니라 자신의 일이었다면 하는 생각이 들었습니다. 그래서 정작 코로나 바이러스 19로 인해 벗어나고자 노력하는 분들과는 반대로 평상시와 다를 바 없는 복장과 마스크를 착용하지 않은채 여가생활을 즐기고 계시는 분들이 많다는 이야기에 경각심이 필요 하다 생각 했습니다 다양한 정보매체와 인터넷에서도 크고 작은 주의를 요청하고 있는 가운데 그 이야기를 들어주지 않는 사람들에게 어떻게해서든 현시점의 위험성을 전달하고 싶었습니다. "제발. 귀 기울여주세요. 제발. 아프지 말고 아픔을 겪지 마세요." 라구요. 제 주변에서마저도 확진자가 생겨나고 있습니다. 먼 곳의 이야기가 아니란 걸 확신했고 두려움은 배로 느껴졌습니다. 사람을 잃고 나서야 반성하는 태도는 아무런 도움이 되지 않습니다. 답답하고 힘들지만 지금보다 더.. 조금 더 노력해서 이 힘든 시기를 함께 이겨내고 싶습니다. 오늘의 글..지나치지만, 지나칠 정도의 관심을 가져주신다면 이야를 들어주지 않을까라는 방법이 많은 분들에게 상처를 드리고 비난을 받고 있습니다. 제 글로 인하여 코로나 바이러스를 위해 애쓰시는 정부기관과 의료진들 그리고 지침에 따라 생활을 포기 하며 극복을 위해 힘쓰는 많은 분들께 상심을 드린 점 진심으로 사과드립니다.

A post shared by J_JUN 김재중 ジェジュン (@jj_1986_jj) on

Dalam status yang telah disunting oleh artis K-Pop ini, menyatakan bahawa tindakan dirinya membuat lawak April Fool coronavirus adalah langkah yang salah.

Ekoran itu, dirinya memohon maaf atas sikap tidak sensitif dan peka terhadap isu Covid-19, terutama pada pihak kerajaaan dan pihak perubatan yang telah berulang kali menyebarkan hebahan tentang isu pandemik dan bertungkus-lumus bersabung nyawa untuk menyelamatkan nyawa orang lain.

Dalam masa yang sama, Kim Jae Joong juga menyebarkan mesej agar orang ramai menjaga keselamatan dan kesihatan diri.

IKLAN

Kim Jae Joong juga menyatakan dirinya menyesal akan perbuatannya itu dan menerima segala hukuman atas status yang dimuatnaik sebelum ini. 

Peminat Kecewa Idola Tidak Peka & Sensitif

Rata-rata peminat kecewa dengan sikap idola mereka, banyak perkara lain lagi boleh dijadikan bahan lawak jenaka tapi bukan dengan cara ini. Tambahan lagi, sebagai artis yang memiliki jumlah pengikut yang ramai di sosial media sepatutnya mengeluarkan mesej nasihat kepada peminat dalam masa penularan pandemik ini.

Dan bukannya membuatkan peminat risau dan tertekan dengan sikap idola yang mereka sayangi! Mana-mana selebriti perlu lebih peka terhadap isu-isu yang berat seperti ini dan bukannya ambil sambil lewa semata.

Foto – Arkib Wanista
Foto – Arkib Wanista
Foto – Arkib Wanista

Peminat Harap Kim Jae Joong Belajar Dari Kesilapan

Meski peminat kecewa dengan sikap tidak sensitif dan tidak peka artis idola mereka, namun masih ada lagi peminat yang menerima permohonan maaf artis K-Pop tersebut dan berharap dirinya belajar dari kesilapan dan harus lebih peka dengan isu-isu yang berat seperti Covid-19 ini.

Foto – Arkib Wanista
Foto – Arkib Wanista

Di harap selepas ini Kim Jae Joong akan lebih prihatin, sensitif dan peka akan isu-isu yang tidak boleh dibuat sebagai bahan jenaka. Begitu juga dengan semua selebriti-selebriti dalam dan luar negara mereka juga harus jadikan kes Kim Jae Joong sebagai peringatan.

Ingat kerana peminat mereka berjaya dan kerana peminat juga boleh menyebabkan kerjaya mereka kecundang, bahana kerana sikap idola yang tidak peka dan sensitif. Jangan buat main tentang isu-isu berat sebegini hatta sebagai April Fool sekalipun!

Rujukan: 1, 2