Kesihatan

Mufti Menk Kongsi Cara Sunnah Nabi Boleh Cegah Jangkitan Virus

Malisa Aina
/
love writing and Netflix so much
Mufti Menk Kongsi Cara Sunnah Nabi Boleh Cegah Jangkitan Virus

Pendakwah yang cukup disegani Syeikh Ismail Ibnu Musa Menk yang terkenal dengan nama Mufti Menk baru-baru ini berkongsi beberapa pendekatan yang boleh membantu merawat simptom wabak Corona.

IKLAN
Foto – Facebook

Mufti kelahiran Zimbabwe ini walaubagaimanapun menerangkan “ia tidak menggantikan mencari rawatan perubatan perofesional, tetapi semata-mata untuk membantu meningkatkan sistem imun dan menangani gejala sambil menunggu perubatan terlatih yang merawat anda.”

Foto – Facebook

Berkongsi di Facebook, Mufti Menk menyenaraikan beberapa cara sunnah Rasulullah SAW.

Black Seed Oil – (Nigella Sativa Virgin Oil)

Black Seed atau dalam bahasa kita dipanggil Habbatus Sauda atau dikenali juga jintan hitam (Nigella Sativa), merupakan sejenis tumbuhan herba yang berbunga secara tahunan. Ia tumbuh asli di bahagian selatan dan barat daya, benua Asia. Pokok Habbatus Sauda mempunyai ketinggian 20 – 30 meter, manakala struktur daunnya lurus dan halus.

Foto – Arkib Wanista

Biji Habbatus Sauda yang berwarna hitam akan diproses atau dikisar sehingga mengeluarkan minyak, yang kemudiannya diminum untuk kesihatan atau digunakan dalam perubatan tradisional bagi merawat kencing manis. Bila diminum sebaiknya bersama air panas. Ambil setengah sudu pada waktu pagi dan malam.

Di samping itu, terdapat juga yang dimasukkan ke dalam kapsul sebagai ubat untuk merawat penyakit. Habbatus Sauda merupakan tumbuhan herba yang dianjurkan dalam agama Islam untuk merawat pelbagai jenis penyakit.

Suplemen Vitamin C

Hal ini kerana vitamin C amat penting untuk membina sistem imun yang kuat lagi kebal. Oleh itu, ianya sangat penting untuk mendapatkan vitamin C yang cukup bagi kesihatan kita. Vitamin C yang mencukupi dapat memastikan kita tidak cepat mendapat sebarang jangkitan kuman kerana sistem imun yang kuat.

Gambar Hiasan. Foto – Watsons

Anda boleh ambil dalam bentuk tablet yang dibancuh dengan air atau makan begitu sahaja mengikut kesesuaian diri.

Baca : Apa Kebaikan Pengambilan Suplemen Vitamin C Kepada Kulit?

IKLAN

Suplemen Zinc

Zink mempunyai peranan dalam mengukuhkan sistem imun, mengekalkan pembentukan sel, mempercepat proses penyembuhan luka, dan memecahkan karbohidrat.

Lagi yang menarik, makanan tambahan zinc bukan sahaja untuk sistem imun malah untuk kecantikan kulit wajah juga.

Gambar Hiasan. Foto – Watsons

Baca : Makanan Tambahan Zinc, Buat Kulit Wanita Sihat & Cantik!

Walaupun Covid-19 masih belum ada penawar, tapi tak salah kalau kita ambil alternatif untuk kekebalan tubuh badan di samping kesihatan keseluruhannya. Ingat sentiasa menjaga kebersihan. Insyaallah!

Selamat Beramal!