Kesihatan

Tanda Paras Gula Dalam Darah Kamu Tinggi Walaupun Tiada Diabetes

Malisa Aina
/
Individu yang suka menulis dan layan Netflix.
Tanda Paras Gula Dalam Darah Kamu Tinggi Walaupun Tiada Diabetes

“Ramai penghidap Diabetes berasa sihat dan hanya menyedari mereka mengidap penyakit Diabetes apabila mereka menjalani ujian paras gula dalam darah.”

IKLAN

Tahukah tahap gula darah merujuk pada jumlah glukosa dalam darah kita. Lazimnya, gula ini datang dari apa saja yang kita makan dan minum termasuk gula yang tersimpan dalam hati dan otot.

Kebanyakan kita bila mendengar istilah “gula darah tinggi,” kemungkinan kita memikirkan orang didiagnosis menderita diabetes dan memerlukan insulin untuk menjaga tubuh mereka dalam keseimbangan. Tetapi gula darah tinggi atau hiperglikemia boleh menjejaskan orang tanpa diabetes juga.

Foto – Pinterest

Paras gula dalam darah tinggi berlaku apabila badan seseorang tidak menghasilkan atau menggunakan insulin hormon yang cukup, yang membantu mengubah makanan yang anda makan menjadi tenaga yang boleh digunakan dalam tubuh anda.

Akibatnya, seseorang mungkin merasa lelah sepanjang masa, sentiasa haus, penglihatan kabur, atau mengalami pelbagai gejala lain. Gejala-gejala ini tidak timbul serta-merta dan boleh mengambil masa berhari-hari atau minggu untuk berkembang.

Sila rujuk kepada doktor untuk ujian lanjut jika kamu mempunyai tanda-tanda ini…

Kamu sentiasa penat

Kamu sentiasa berasa lemah dan penat. Itu kerana sel-sel badan kamu tidak dapat memikirkan cara menggunakan glukosa, atau gula, dalam darah dengan betul untuk menghasilkan tenaga untuk aktiviti harian dan fungsi organ yang betul.

Foto – dLife

Penglihatan kamu kabur

Satu lagi tanda gula dalam darah tinggi adalah penglihatan kabur. Hal ini kerana tahap glukosa yang tinggi dalam badan kamu boleh membuat lensa membengkak dan sukar untuk fokus pada satu titik. Sekiranya tidak ditangani, penglihatan kabur dari gula darah tinggi boleh membawa kepada kehilangan penglihatan.

IKLAN
Foto – Twisted

Kamu kerap kencing

Semakin banyak gula membina dalam aliran darah, buah pinggang akan menjadikan proses penapisan berlebihan. Glukosa tambahan itu akan keluar dalam bentuk air kencing anda, jadi lebih banyak gulrosa yang anda miliki, semakin kerap kamu buang air kecil.

Foto – Times of India

Kamu sentiasa haus

Disebabkan kamu kerap kencing jadi kamu meningkatkan tahap dahaga. Apabila kamu sering kencing, cecair yang berasal dari tisu juga akan dikeluarkan bersama dengan glukosa. Ini menyebabkan tubuh kamu menjadi kering dengan cepat dan membuatkan kamu lebih haus daripada biasa.

Foto – CBN

Cepat lapar

Bukan sahaja keletihan, paras gula dalam darah yang tinggi juga boleh menyebabkan seseorang jadi lapar dengan cepat walaupun dia sudah makan banyak. Lebihan gula dalam darah tidak dapat diproses oleh tubuh untuk menjadi tenaga.

Foto – Times of India

Sel dan tisu yang kekurangan pengambilan tenaga akan menghantar isyarat “lapar” ke otak supaya selera makan meningkat untuk mencari makanan.

Sakit kepala yang kronik

Paras gula dalam darah tinggi boleh menjejaskan hormon yang memainkan peranan dalam fungsi otak, jadi seseorang akan mengalami sakit kepala. Secara umum, hormon epinefrin dan norepinephrine menjadikan pembuluh darah otak berkembang dan berkontrak.

Foto – Insider

Gangguan gula dalam darah tinggi dengan aliran darah yang normal boleh terganggu dan membuatkan sakit kepala.

Luka mengambil masa yang lama untuk sembuh

Paras gula dalam darah boleh membuat aliran darah perlahan, yang seterusnya merosakkan keupayaan tubuh untuk menyembuhkan dirinya sendiri.

Hasilnya, mana-mana luka yang kamu miliki, terutamanya di kaki mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk sembuh. Kamu juga mungkin terdedah kepada lebih banyak jangkitan di pundi kencing dan yis kerana aliran darah yang perlahan.

Foto – Trend

Selamat Beramal!

RUJUKAN : 123