Cinta & Perhubungan

Kisah Cinta Toksik Semata Alasan Pakar Tak Suka Filem “The Notebook”

Malisa Aina
/
love writing and Netflix so much
Kisah Cinta Toksik Semata Alasan Pakar Tak Suka Filem “The Notebook”

Tanyalah siapa sahaja, filem “The Notebook” pasti diangkat sebagai salah sebuah filem romantik sepanjang zaman. Kisah cinta antara Allie dan Noah sejak remaja sehingggalah ke alam dewasa cukup tragis.

IKLAN

Adegan di mana Ryan Gostling dan Rachel McAdams bercumbuan dalam hujan adalah ikonik. Dan itulah yang banyak orang gambarkan bila mereka berfikir tentang relationship goal.

Walau bagaimanapun, pakar mengatakan kisah cinta Allie dan Noah sebenarnya bukan contoh yang baik dalam satu perhubungan yang normal.

Suka mendesak

Foto – The Playlist

Ada yang mendapati Noah sangat romantis. Ada juga percaya bahawa tingkah laku dan tindakannya sangat tidak menghormati Allie. Dia langsung tidak berkata ‘tidak’, dan dia juga mengancam untuk membunuh dirinya sendiri melainkan Allie bersetuju untuk berkahwin dengannya.

Dan meyakinkan Allie untuk berbaring di tengah jalan raya juga bahaya, tetapi ia digambarkan sebagai sesuatu yang menyeronokkan dan mencabar.

Kisah cinta mereka sangat toksik

Foto – Marie Claire

Dikatakan dalam filem bahawa Nuh dan Allie sentiasa konflik dan tidak pernah bersetuju dengan apa-apa. Semasa bergaduh, mereka akan menjerit dan memukul satu sama lain. Ini adalah tanda-tanda hubungan toksik penuh dengan racun dan boleh membawa kepada keganasan dan penderaan, tetapi mereka cuba untuk menormalkannya dengan mengatakan bahawa Allie dan Noah hanya tergilakan antara satu sama lain dan pergaduhan adalah normal.

Langsung tak realistik

Pakar melihat hubungan Allie dan Noah sangat tidak realistik. Noah sampaikan membina rumah impian untuk Allie dan sanggup menulis surat setiap hari, walhal mereka sebenarnya tidak saling mengenali. Bukankah itu hanya akan menetapkan jangkaan semua orang terlalu tinggi tentang menjadi pasangan yang sempurna.

Foto – Men Repeller

Kata pakar, filem seperti La La Land atau Bridget Jones’s Diary adalah contoh yang baik. Filem ini digambarkan lebih realistik di mana mereka berkomunikasi dan berusaha untuk memperbaiki hubungan, malah tidak hanya menyampaikan hal yang indah sahaja.

RUJUKAN

IKLAN