Kesihatan

Cuba Urut Kaki Cara Ni Kalau Nak Tidur Nyenyak

Malisa Aina
/
Individu yang suka menulis dan layan Netflix.
Cuba Urut Kaki Cara Ni Kalau Nak Tidur Nyenyak

Kenapa masih tak boleh tidur ni?

IKLAN

Wanista pasti ramai mengalami masalah insomnia. Kesukaran untuk mendapatkan tidur yang cukup di malam hari. Untuk pengetahuan anda, secara purata, dunia kini hanya tidur lebih kurang 6 jam sehari.

Bayangkan kita menghabiskan satu pertiga hidup di bilik tidur, berehat dan mengumpulkan tenaga agar dapat mengharungi kehidupan seharian dengan lebih baik. Namun, kenapa kita masih lagi tidak cukup tidur.

Tidak perlu lihat pada orang lain, semak diri sendiri – setiap kali ke pejabat, kita berasa lesu, tidak bermaya.. Kenapa agaknya?

Michele Stevens, ahli refleksologi, menerangkan cara rawatan frutan kaki dapat membantu mendapatkan tidur nyenyak.

Cara 1

Foto – www.brightside.me

Anda boleh mulakan dengan picit ibu jari kaki. Urut titik dalam gerakan membulat. Kemudian tekan sedikit dan tahan semalam beberapa saat.

Cara 2

Foto – www.brightside.me

Sekarang urut ibu jari kaki dengan ibu jari anda. Mula dari sisi jari kaki anda dan bergerak dari bawah ke atas. Kemudian pergi ke pusat dan bahagian kaki yang lain. Ulang sekurang-kurangnya 3 kali.

Cara 3

Foto – www.brightside.me

Urut bahagian atas kaki. Tekan ke dalam tapi jangan terlalu kuat. Ulangi langkah ini beberapa kali.

IKLAN

Cara 4

Foto – www.brightside.me

Urut kaki tengah anda. Untuk melakukan ini, tekan ibu jari anda merentasi kaki anda, dari satu sisi ke yang lain dalam gerakan bulat. Ulang sekurang-kurangnya 3 kali.

Cara 5

Foto – www.brightside.me

Urut pusat kaki dengan ibu jari anda dalam gerakan membulat. Kemudian tekan dan tahan selama beberapa saat.

Cara 6

Foto – www.brightside.me

Perlahan tarik setiap kaki. Mulakan dengan ibu jari kaki dan beralih kepada kelingking. Ulang beberapa kali. Anda juga boleh mengurut di antara jari kaki anda.

Cara 7

Foto – www.brightside.me

Anda perlu mencari titik tertinggi pergelangan kaki anda di bahagian dalam kaki anda. Kira 4 jari lebar dari titik ini. Sekarang tekan di belakang tulang dan urut dalam gerakan bulat selama 5 saat. Wanita hamil harus mengelakkan tekanan ini.

Cara 8

Foto – www.brightside.me

Anda perlu berbaring dan bengkokkan lutut. Lakukan seperti dalam gambar. Urut tapak kaki dalam gerakan membulat. Ulangi dengan kaki yang lain.

Nanti jangan lupa cuba. Selamat Beramal!

RUJUKAN