Hiburan

Hyuna Akui Menderita Depresi, Gangguan Panik Dan Vasovagal Syncope

Mas Idayu
/
I'm a lazy cat in the dreamland but with music and read Chinese novel as my battery, even a lazy cat can become a cannon folder to write its masterpiece!
Hyuna Akui Menderita Depresi, Gangguan Panik Dan Vasovagal Syncope

Pada penghujung tahun 2019 ini, peminat di kejutkan dengan berita kematian artis popular seperti Sulli dan Goo Hara. Perkara yang sama di lalui oleh kedua-dua artis ini adalah gangguan mental dan tekanan yang di hadapi.

IKLAN

Berita kematian kedua-dua artis muda ini memberi impak yang luar biasa terhadap ramai artis-artis Korea Selatan yang lain, antaranya adalah Hyuna yang kini mula membuka cerita tentang isu kesihatan dihadapinya selama ini.

Hyuna, idol popular dari Korea Selatan ini berkongsi tentang kesihatan dirinya di akaun Instagram miliknya pada hari khamis, 28 November 2019 baru-baru ini.

Penyanyi dari bekas kumpulan Wonder Girl dan 4Minute ini telah meluahkan tahap kesihatan dirinya yang sebenar dan mahu seluruh dunia terutama peminat, penaja produk dan pihak penganjur program dapat menerima keadaan dirinya yang sebenar.

Mula Jatuh Sakit Pada 2016

Menerusi perkongsian Hyuna di akaun Instagramnya, Hyuna mula diagnos mengalami depresi dan anxiety pada tahun 2016. Hyuna mengambil masa setahun untuk menerima penyakit hakikat bahawa dirinya menghidapi penyakit mental.

Hyuna mula menerima rawatan dua minggu sekali. Meskipun mengetahui tahap kesihatannya begitu, ia tidak mematahkan semangat Hyuna kerana dirinya di sekelilingi dengan ramai orang.

IKLAN

Kesihatan Semakin Teruk, Diagnos Hidap Vasovagal Syncope

Foto – Nerd trip

Hyuna meneruskan kerjayanya seperti biasa, malah berkerja lebih kuat dan akhirnya Hyuna penglihatan Hyuna mula menjadi kabur dan pengsan. Pada awalnya Hyuna berfikir ia mungkin adalah gejala gangguan panik dan lalu bertindak untuk menghiraukannya.

Tetapi doktor menasihati dirinya untuk melakukan ujian di hospital universiti. Menerusi ujian yang dilakukan ke atas gelombang otak Hyuna, pihak hospital mendapati Hyuna menghidap Vasovagal Syncope di mana ia akan menyebabkan pesakit pengsan apabila tubuh badan bertindak balas kerana mengalami gangguan tekanan emosi.

Risau Kesihatan Diri Menjejaskan Kerjaya

Foto – PT Anime

Hyuna berdiamkan diri tentang masalah kesihatan yang dihadapinya, berasa risau jika dirinya kerap jatuh sakit dan tiada pihak yang mahu mengambil dirinya untuk membuat persembahan.

Hyuna yang sangat menyukai bidang kerjanya, mahu berdiri di atas pentas dan menghiburkan peminat. Justeru itu, Hyuna membuat keputusan untuk mendiamkan diri.

Mula Jujur Tentang Kesihatan Diri

Foto – We Heart It

Pada 28 November 2019, Hyuna akhirnya mula membuat luahan diri dan akui tentang masalah kesihatan yang dihadapi. Hyuna mahu menyimpan rahsia tentang kesihatannya untuk jangka masa yang lama.

Tetapi disebabkan itu juga, dirinya diserang penyakit panik. Apabila Hyuna melakukan kerja pengiklanan, persembahan program atau sesuatu pada jadual kerjanya, dirinya berasa bersalah terhadap orang-orang yang mempercayai dirinya.

View this post on Instagram

안녕 안녕하세요 우리 팬들 아잉 또는 저를 좋아해 주시고 관심 가져주시는 많은 분들 이게 맞는 선택일지 아닐지는 저도 모르겠지만 많이 생각하고 또 생각해 선택한 것이기에 진짜 제 이야기를 해 볼까 해요 사실 저는 아주 어릴 적부터 무대 위에 서려는 꿈을 갖고 있었어요 그러다 보니 꿈을 이루었고 또 생각하지도 못했던 사랑들을 관심들을 마음을 정말 많이도 받고 성장과정을 가져온 것 같아요 어린 시절부터 저에게는 유독 많은 기회들이 있다고 생각해서인지 늘 감사했고 솔직히 신났어요 그럴 때면 미안함이 들기도 했고요 그렇게 시간이 지나 제가 데뷔 이후 성인이 되었고 제가 하는 모든 일은 책임을 져야 한다 실수해서는 안 돼 누구에게나 선택받는 사람이고 싶은 욕심이 생겨 앞만 보고 달려갔어요 제가 아픈지도 모르고 있었죠 그래도 주변에 늘 함께해주시는 좋은 분들 그리고 팬들이 항상 함께였으니까 괜찮은 줄로만 알았어요 미루고 아니라며 괜찮다고 넘겨오다가 처음 2016년 병원을 가보고 나서야 알게 되었어요 저도 마음이 아픈 상태였단 걸 몸이 아프면 약을 먹는 게 자연스러운 것처럼 감기에 감기약을 먹어야 하는 것처럼 늘 단단해왔던 저였기에 우울증과 공황장애라는 진단이 믿기지 않았죠 일 년은 믿지 못 했던 것 같아요 지금은 자연스럽게 이주에 한번 꾸준히 치료받고 있고 나쁘게 생각하지만은 않으려 해요 많은 분들이 함께해주기 때문에 그러다 처음 앞이 뿌옇게 보이더니 푹하고 쓰러졌어요 여러 번 이것도 공황장애 증세 중 하나려나 하고 넘어가려다 의사선생님 말씀에 대학병원에서 뇌파 등 이것저것 검사를 해보고 알게 된 사실은 미주신경성 실신이라는 병이 있더라고요 뾰족한 수가 없는 멍했어요 무대에 서고 싶은데 내가 이렇게 자주 푹하고 쓰러진다면 내가 아프단 걸 알면 누가 날 찾아주려나 제일 먼저 걱정이 앞서서 누구에게도 알리고 싶지 않았어요 근데 비밀이란 게 오랫동안 지켜지면 좋으려만 푹푹 쓰러질 때마다 혼자 속 졸이며 미안하고 또 미안한 마음이 들더라고요 광고나 스케줄 소화 할 때면 행사할 때면 절 믿고 맡겨 주시는 많은 분들께 죄송했어요 그래서 제 마음이 조금이나마 가볍고 싶어 이렇게 솔직하게 얘기하게 되었고 조심스러웠지만 숨기지 않고 용기 내서 얘기해보았어요 앞으로도 씩씩하게 잘 지내려고 노력할 테지만 사람은 완벽할 수만은 없나 봐요 늦지 않았다고 생각하고 제 자신을 사랑하고 보살펴주려고요 지금처럼 용기 내어 솔직할 거고요 읽어주셔서 고맙고 감사합니다

A post shared by Hyun Ah (@hyunah_aa) on

Dan untuk menghilangkan rasa yang dialami, Hyuna membuat keputusan untuk meluahkan semuanya serta memberanikan diri untuk jadi lebih jujur terhadap penyakit yang dialami.

Apa khabar semua, kepada peminat dan juga kepada ramai orang yang menyukai diri saya dan yang berminat terhadap diri saya.

Saya sebenarnya tidak pasti sama ada keputusan yang saya buat ini betul atau tidak. Tetapi di sebabkan ia adalah keputusan yang saya buat selepas berfikir secara mendalam, jadi saya akan berkongsi tentang kisah saya.

Sejujurnya, sejak kecil lagi saya mempunyai impian untuk berdiri di atas pentas dan kini saya berjaya mengecapi impian tersebut dan saya menerima banyak kasih sayang dari ramai orang, lebih dari apa yang saya bayangkan.

Mungkin di sebabkan saya berfikir, saya mempunyai banyak peluang semenjak dari kecil lagi, saya sentiasa berasa bersyukur dan sejujurnya berasa teruja serta dalam masa yang saya berasa bersalah.

Masa berlalu dengan pantas dan selepas saya mula debut dan menjadi dewasa, saya berfikir saya perlu bertanggungjawab terhadap semua tindakan yang saya lakukan. Saya berfikir, saya tidak seharusnya membuat kesilapan dan saya mahu menjadi seseorang yang semua orang suka.

Di sebabkan cita-cita tersebut, saya memandang kehadapan dan terus berlari. Saya tidak sedar yang diri saya sakit kerana dengan adanya peminat dan orang-orang yang hebat sentiasa di samping saya. Saya berfikir yang diri saya okay.

Tetapi setelah pertama kali ke hospital pada 2016 dan mengetahui bahawa diri saya mempunyai gangguan mental.

Seperti mana jika tubuh badan sakit, kita akan mengambil ubat dan saya seseorang yang sangat kuat, jadi ianya sukar bagi saya untuk mempercayai bahawa diri saya di diagnosis dan menghadapi depresi dan gangguan panik.

Saya mengambil masa setahun untuk menerima hakikat ini.

Sekarang, saya menerima rawatan dua minggu sekali dan saya cuba untuk tidak berfikir secara negatif tentang penyakit yang di alami kerana diri saya dikelilingi dengan ramai orang.

Apabila pertama kali penglihatan saya mula kabur dan jatuh pengsan. Banyak kali saya berfikir ia mungkin petanda gangguan panik dan cuba untuk menghiraukannya. Tetapi doktor menasihatkan saya untuk membuat ujian di hospital universiti.

Saya membuat ujian gelombang otak dan mendapati diri saya menghidapi Vasovagal Syncope. Saya menjadi hilang arah dan ianya seperti saya tiada pilihan lain.

Saya ingin terus berada di atas pentas tetapi saya risau jika saya kerap jatuh sakit dan orang tahu yang diri saya sakit, pasti tiada orang yang mahu memanggil saya untuk membuat persembahan lagi.

Oleh kerana saya berasa risau tentang hal tersebut, saya tidak mahu memberitahu kepada sesiapa. Saya mahu menyimpan rahsia ini untuk jangka masa yang lama tetapi apabila saya jatuh sakit saya berasa bersalah dan panik.

Apabila saya melakukan kerja untuk pengiklanan, membuat persembahan di majlis atau sesuatu dalam jadual kerja sama, saya berasa bersalah terhadap orang-orang yang mempercayai diri saya.

Jadi saya ingin melegakan perasaan bersalah tersebut dengan memberanikan diri untuk berkongsi tentang ini.

Dan sebab itu saya bercakap mengenai ini secara jujur. Saya mahu terus menjadi berani dengan menjadi lebih baik tetapi saya berfikir tiada manusia yang sempurna.

Saya berfikir ianya tidak terlalu lambat dan saya akan menyayangi diri saya dan menjaga diri saya. Saya akan menjadi lebih berani dan jujur seperti mana diri saya yang sekarang.

Terima kasih banyak kerana sudi membaca” – Hyuna.

Semoga Hyuna pulih seperti sedia kala dan akan lebih ramai lagi yang mengambil berat betapa pentingnya isu kesihatan mental.

RUJUKAN : 1, 2, 3, 4, 5