Muzik

10 Kompilasi Lagu Boleh Kurangkan Stres Dan Kesihatan Mental

Malisa Aina
/
suka menulis dan layan Netflix
10 Kompilasi Lagu Boleh Kurangkan Stres Dan Kesihatan Mental

Bila anda stres, apa yang anda lakukan? Berendam dalam bathtub? Membaca buku? Window shopping? Bersantai di kafe seorang diri? Layan Netflix? Mendengar lagu?

IKLAN

Tahukah kamu muzik telah dikenal pasti sebagai medium yang dapat mempengaruhi irama gelombang otak dan mengawal aktiviti dalam sistem saraf. Keadaan ini secara tidak langsung membantu menurunkan tekanan darah dan kadar denyutan jantung. 

Jadi muzik yang dimainkan dapat mengurangkan kadar turun naik degupan jantung mereka dari masa ke masa, sekali gus keadaan ini membantu mengelakkan kecenderungan risiko menghadapi masalah kesihatan yang serius.

Analisis Kajian

Hal ini terbukti melalui penyelidikan kecil melibatkan lima pemandu wanita muda ini dilakukan oleh dua saintis dari dua universiti di São Paulo, Brazil, dengan kerjasama Oxford Brookes University dan University of Parma di Itali. Kajian bertujuan untuk menghindari risiko berlakunya kemalangan di Marilia, Brazil.

Menurut salah seorang penyelidik, Profesor Vitor Valenti, “Kami mendapati tekanan jantung dalam responden dapat dikurangkan apabila diperdengarkan dengan muzik ketika mereka memandu.”

Para penyelidik menekankan bahawa tekanan ketika memandu adalah antara faktor yang meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular seperti penyakit berkaitan jantung, kegagalan fungsi jantung, demensia atau strok.

Kompilasi Lagu Yang Boleh Hilang Stres Menurut Pembaca Wanista

Kami tahu bahawa mendengar muzik membantu orang menenangkan diri. Tetapi lagu-lagu khas di bawah dipercayai membantu mengurangkan tekanan sebanyak 65%.

Adele – Someone Like You

BTS Jimin – Serendipity

Coldplay – Fix You

John Lennon – Stand By Me

Kodaline – All I Want

Beyonce – Halo

Nell – Time Spent Walking Through Memories

Lauv – Sad Forever

Adele – Million Years Ago

Jessie J – Flashlight

Ada lagu yang korang suka? Selamat Mendengar!

IKLAN