IKLAN
Kecantikan

Roaccutane : Ubat Jerawat Yang Mujarab Kamu Mesti Tahu Sebelum Ambil

Malisa Aina
/
Individu yang suka menulis dan layan Netflix.
Roaccutane : Ubat Jerawat Yang Mujarab Kamu Mesti Tahu Sebelum Ambil

Jika kamu sedang struggle dengan masalah jerawat, pasti pernah dengar tentang “Ubat Roaccutane”.

IKLAN

Ia adalah satu daripada rawatan oral yang terbukti secara klinikal, dan hasilnya sangat luar biasa. Roaccutane juga boleh dirujuk sebagai Isotretinion, dan ia adalah pil untuk merawat jerawat ekstrem.

Apa Itu Roaccutane?

Roaccutane mengandungi bahan aktif isotretinoin. Isotretinoin adalah vitamin A yang biasa digunakan dalam rawatan jerawat dengan jenis yang sangat teruk, seperti jerawat batu. Bahan aktif tersebut dapat mengatasi masalah jerawat dengan menekan pengeluaran kalenjar minyak dan mengurangkan keratin pada kulit.

Ubat ini sebenarnya bukan hanya untuk merawat jerawat. Doktor boleh mengesyorkan ubat ini untuk mengatasi masalah kulit seperti rosacea atau hidradenitis suppurativa.

Foto – India Mart

Biasanya doktor akan memberikan ubat dengan dos terendah terlebih dahulu. Selepas itu doktor akan memantau penggunaan pesakit secara teratur. Satu tempoh mengambil ubat biasanya sekitar 4 hingga 6 bulan.

Sebelum anda terlalu teruja dengan keajaiban ubat ini, kesan sampingannya juga amat mengerikan. Dan ia bukan untuk semua orang, mengambilnya, ada pantang larang mesti anda tahu.

Kesan Sampingan Ubat Jerawat Roaccutane

Seperti yang dinyatakan, ubat jerawat ini sangat kuat dan boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang serius jika tidak dipantau dengan betul. Ubat ini menyebabkan kulit kekurangan minyak dan keratin, jadi kesan paling jelas adalah kulit muka menjadi sangat kering dan sensitif.

Gambar Hiasan. Foto – Pinterest

Keadaan bibir juga kering sehingga boleh berdarah dengan mudah. Malah, mata kamu juga boleh manjadi kering. Kekeringan mata boleh menyebabkan masalah serius lain seperti blepharitis, konjunktivitis, dan kerengsaan mata.

Sementara itu, dalam tubuh, ubat ini dapat meningkatkan enzim transaminase yang menyebabkan gangguan hati, sendi dan otot, dan sakit belakang. Roaccutane juga boleh meningkatkan tahap trigliserida dalam darah dan menyebabkan gangguan terhadap sistem pencernaan.

IKLAN

Bukan itu sahaja, Roaccutane juga boleh menyebabkan disfungsi yang berkesan dan mengurangkan keinginan seksual. Sesetengah kajian mendapati bahawa ubat ini boleh mencetuskan gangguan kualiti sperma. Roaccutane juga teratogenik, yang bermaksud bahawa ia adalah sangat toksik dan boleh menyebabkan kecacatan pada janin jika diambil secara tidak sengaja.

Foto – Pinterest

Individu Yang Tidak Boleh Mengambil Roaccutane

Ubat ini hanya boleh digunakan pada individu yang mempunyai jerawat ekstrem sahaja. Justeru itu, tidak disyorkan untuk individu seperti berikut;

  • Wanita mengandung dan menyusu
  • Orang dengan gangguan saluran gastrousus (pencernaan)
  • Orang dengan hepatitis
  • Orang dengan diabetes
  • Orang yang mempunyai paras trigliserida tinggi

Pada dasarnya, hanya doktor yang dapat menentukan sama ada kamu boleh mengambil ubat jerawat Roaccutane atau tidak.

Jadi, lakukan pemeriksaan dan dapatkan konsultasi dengan doktor pakar untuk info lanjut.