IKLAN
Berita & Isu Semasa

Kadar Cukai Levi Dikenakan Bagi Yang Ingin Ke Luar Negara

Mas Idayu
/
I'm a lazy cat in the dreamland but with music and read Chinese novel as my battery, even a lazy cat can become a cannon folder to write its masterpiece!
Kadar Cukai Levi Dikenakan Bagi Yang Ingin Ke Luar Negara

Menerusi laman kadar Levi berlepas 2019, tidak lama lagi bagi sesiapa yang ingin berlepas ke luar negara akan di cas kadar berlepas Levi. Ini tertakluk kepada penerbangan antarabangsa sahaja dan ianya tidak menjejaskan pengangkutan diantara sempadan.

IKLAN

Berapa Banyak Kadar Levi Berlepas Di Kenakan? 

Kadar berlepas Levi akan di kenakan sebanyak RM8 hingga RM150 bagi yang ingin terbang luar dari Malaysia.

Setiap pembayaran cukai berdasarkan kategori serta mengikut jenis destinasi dan kelas penerbangan yang di pilih. Untuk rujukan anda boleh lihat di bawah.

Foto – Klook

*Senarai rasmi negara-negara ASEAN adalah Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand and Vietnam.

** Kelas Penerbangan Ekonomi merujuk kepada penerbangan yang di iklankan, di jual, dan yang di sediakan oleh pihak penerbangan menggunakan terma ekonomi atau seumpamanya atau menawarkan harga yang rendah apabila membandingkan dengan pakej yang lain.

Meskipun maklumat mengenai kadar Levi berlepas telah di keluarkan ianya masih belum di tentukan bagaimana cara pelaksanaannya.

Adakah Saya Di Kecualikan Dari Cukai Perlepasan Malaysia? 

Sementara semua orang (warganegara Malaysia dan bukan warganegara Malaysia) di jangka akan membayar cukai perlepasan ini mengikut kadar yang telah di tetapan di atas. Tetapi masih terdapat beberapa pengecualian di lakukan seperti:

IKLAN
  • Bayi dan kanak-kanak yang berusia bawah 24 bulan (2 tahun).
  • Penumpang penerbangan yang transit di lapangan terbang Malaysia dalam tempoh transit tidak lebih dari 12 jam.
  • Mereka yang menaiki atau membawa apa saja jenis pengangkutan untuk kegunaan peribadi (termasuklah kapal terbang dan kapal) dan penunggang pillion atau penumpang yang memiliki pengangkutan yang seumpana dengannya.
  • Mana-mana krew yang bertugas ke atas mana-mana pengangkutan termasuklah kapal terbang atau kapal.

Tak Mahu Bayar Cukai Perlepasan, Melancong Dalam Negara! 

Nah, apa kata anda jelajah seluruh Malaysia seperti mana pelancong luar!

Ya kenapa tidak melancong dalam negara saja, ianya lebih jimat malah anda juga ada dapat mengenali tradisi serta budaya dengan lebih dekat lagi.

Foto – Klook

Untuk membantu anda lebih jimat serta menikmati pengalaman yang bagus, anda boleh menggunakan kod daripada KLOOK “MSIAHOME7”.

Kod ini membolehkan anda menikmati penjimatan sebanyak 7% untuk KE SEMUA aktiviti lokal.

Dan kod ini sah bermula hari ini sehingga 30 September 2019!

Jadi rangka percutian “Cuti-cuti Malaysia” anda dan dapatkan panduan percutian keluarga mengikut destinasi yang terdapat di Malaysia hanya di KLOOK!