IKLAN
Tips

Dah 50-an Masih Awet Muda, Jennifer Aniston ‘Sumpah’ Dengan Manfaat Cuka Epal

Malisa Aina
/
Individu yang suka menulis dan layan Netflix.
Dah 50-an Masih Awet Muda, Jennifer Aniston ‘Sumpah’ Dengan Manfaat Cuka Epal

Sekarang penulis sedang obses dengan siri televisyen Friends yang ditayangkan di Neflix. Sebenarnya penulis cukup kagum dengan kecantikan dan kejelitaan yang dimiliki oleh pemegang watak Rachel Green iaitu Jennifer Aniston, wajahnya langsung tidak berubah, masih lagi manis dulu dan sekarang.

IKLAN

Agaknya apa rahsia aktres berusia 50 tahun ini?

Melalui temu bual bersama Harper Bazaar, wanita yang pernah merangkul takhta ‘paling cantik’ dan ‘paling seksi’ ini menjelaskan dia mengamalkan cuka epal pada setiap pagi.

Kelebihan cuka epal

Jennifer Aniston mungkin tidak menjelaskan dengan tepat mengapa dia memulakan hari dengan cuka epal, tetapi penyelidikan telah menyokong faedahnya selama bertahun-tahun. Cuka epal telah terbukti secara saintifik mampu menurunkan paras gula dalam darah dan kolesterol, dan dapat membantu anda menurunkan berat badan dengan membuat anda merasa kenyang.

Foto – BeatO

Baca: 7 Khasiat Cuka Epal Baik Untuk Kesihatan Tubuh Badan

Lain-lain bukan saintifik, amalan minum cuka epal boleh menghasilkan kulit yang bersih, rambut berkilat, gigi lebih putih dan kuku yang sihat.

Bagaimana nak menggunakan cuka epal?

Apabila menggunakan cuka epal, perkara yang paling penting adalah mencairkannya, sama ada anda meminumnya atau menggunakan bersama yang lain.

Cadangan tambah 1-2 sudu cuka epal dalam segelas air dan minum pada waktu pagi untuk memulakan hari anda dengan baik. Walaupun cuka dianggap rendah kalori dan tidak berbahaya, tetapi berhati-hati tentang penggunaan yang berlebihan yang mungkin membawa kepada kesan yang berbahaya.

IKLAN
Foto – Natural Living Ideas

Selain itu, anda juga boleh mencampurkan 1/4 cawan cuka epal dengan 1/4 cawan air dalam botol, untuk menyembur pada kulit kepala anda untuk membantu menghilangkan kelemumur dan membuat rambut berkilat dan segar. Anda juga boleh menggunakan penyelesaian yang sama seperti berkumur untuk membantu menghilangkan sakit tekak.

Jadi, selepas ini anda boleh ikut nasihat Jennifer untuk mencampurkan cuka epal ke dalam air suam/panas sebagai rutin waktu pagi.

Giphy

Selamat Mencuba!