IKLAN
Makanan

Nampak Tua Dan Hodoh? Mungkin Kamu Kerap Ambil 8 Makanan Ni

Malisa Aina
/
Individu yang suka menulis dan layan Netflix.
Nampak Tua Dan Hodoh? Mungkin Kamu Kerap Ambil 8 Makanan Ni

Perumpaan “nampak tua dari usia asal”, merupakan mimpi ngeri setiap kaum hawa. Siapa sahaja yang suka dilemparkan kata-kata sedemikian. Bayangkan usia baru awal 20-an, tapi ada suara sumbang mak cik yang mengatakan kamu sudah persis ibu beranak dua… memang mengundang amarah.

IKLAN

Melainkan kamu gemar mengikuti stail wanita berusia atau disebabkan pengambilan makanan. Tahukah, makanan merupakan sumber penting untuk badan mendapatkan nutrien, vitamin, mineral dan segala yang diperlukan oleh badan bagi menjalankan fungsinya dengan baik. Makanan juga bertindak untuk memberikan tenaga kepada badan agar anda lebih bertenaga dalam melaksanakan tugasan seharian. Namun, kamu tahu ada beberapa makanan penyebab kamu kelihatan tua?

Jika kamu kerap mengambil makanan ini, maka tidak hairanlah kenapa kamu nampak tua.

Manis

Makanan manis dan mengandungi tinggi kandungan gula bukan sahaja boleh menjejaskan kesihatan, malah ia juga menyebabkan kamu kelihatan lebih berusia daripada usia sebenar anda dengan kemunculan kedutan pada kulit.

Foto – templetuohyfoods

Alkohol

Pengambilan secara sederhana mungkin memberikan manfaat kepada jantung, tetapi meminumnya secara berlebihan boleh mempercepatkan proses penuaan. Malah kesan alkohol juga amat berbahaya kepada hati – toksin yang wujud dalam hati boleh menyebabkan pelbagai masalah berkaitan kulit seperti jerawat, dan kedutan, serta mengurangkan keanjalan kulit. Minuman beralkohol juga tidak baik kerana boleh menyebabkan dehidrasi.

Foto – Beritagar

Garam

Makanan yang mengandungi garam pada jumlah yang tinggi merupakan makanan penyebab anda kelihatan tua. Antara contoh makanan yang tinggi kandungan natrium adalah seperti kerepek kentang, makanan dalam tin. Garam akan menyimpan air dan kesannya boleh kelihatan pada mata yang bengkak. Sebaiknya elakkan makanan yang tinggi kandungan garam untuk mengurangkan risiko anda menjadi kembung dan berkedut!

Foto – The Steve Laube Agency

Hidangan Bakar/Panggang

Pasti kamu pernah melihat atau memakan hidangan bakar atau panggang, di mana pada daging atau ayam yang dipanggang itu kelihatan tompokan hitam kesan terbakar atau dipanggil charred atau black char. Namun, makanan seperti ini merupakan antara makanan penyebab anda kelihatan tua. Ia mengandungi hidrokarbon pro-radang (pro-inflammatory hydrocarbon) yang boleh menyebabkan kolagen pada kulit rosak.

Foto – Breakaway Experiences

Daging diproses

Sosej, bakon atau daging burger merupakan antara makanan yang terkandung sulfit (sulfide) dan bahan pengawet  lain yang boleh mencetuskan keradangan pada kulit dan mempercepatkan penuaan. Malah, produk makanan sebegini juga tinggi kandungan garam.

IKLAN
Foto – Yummy Dogs

Daging merah

Memakan lebih daging merah, seperti daging lembu, boleh menjejaskan keupayaan badan untuk menghasilkan kolagen – yang membantu menjadikan kulit lebih muda, anjal dan sihat. Daging merah mengandungi kandungan lemak tepu tinggi yang boleh membawa kepada masalah penyakit jantung, strok dan beberapa jenis kanser.

Foto – nypost.com

Makanan bergoreng

Makanan seperti kentang goreng dan ayam goreng pastinya merupakan antara makanan segera kegemaran ramai. Namun, sebarang makanan yang digoreng dalam minyak boleh menambahkan keradangan pada seluruh badan dan merupakan antara makanan penyebab anda kelihatan tua. Pengambilan makanan bergoreng dengan terlalu kerap meningkatkan kandungan kolesterol tidak sihat LDL dan mengurangkan kandungan kolesterol baik HDL – sekali gus meningkatkan risiko penyakit jantung.

Foto – countryliving.com

Kafein

Minuman yang berkafein, adalah bersifat diuretik – ia menolak atau menyingkirkan air dari dalam badan yang boleh menyebabkan dehidrasi dan mengurangkan kelembapan badan yang boleh mengakibatkan kerosakan pada kulit sekali gus menjadikan anda kelihatan lebih berusia.

Foto – HonestDocs

Kamu masih boleh mengambilnya, cuma cuba kurangkan kuantiti… Selamat Beramal!