Kecantikan

Bagus Atau Tidak Simpan Produk Kecantikkan Dalam Peti Sejuk?

Mas Idayu
/
I'm a lazy cat in the dreamland but with music and read Chinese novel as my battery, even a lazy cat can become a cannon folder to write its masterpiece!
Bagus Atau Tidak Simpan Produk Kecantikkan Dalam Peti Sejuk?

Rata-rata ramai yang tidak pasti sama ada menyimpan produk-produk kecantikan di dalam peti sejuk adalah perbuatan yang bagus atau sebaliknya kepada kulit. Justeru itu, Wanista tampil membuat ulasan mengenai isu ini agar semua mendapat pencerahan sama ada betul atau tidak tindakan menyimpan produk-produk kecantik di dalam peti sejuk!

IKLAN
Foto: Very Good Light

Bukan semua produk boleh di letakkan di dalam peti sejuk, oleh itu anda harus peka dan kenal pasti produk mana yang sesuai untuk di simpan di dalam peti sejuk.

Berikut Adalah Jenis-Jenis Produk Yang Boleh Di Simpan Di Dalam Peti Sejuk!

Produk Berasaskan Bahan Semulajadi

Foto: Perfect365

Produk-produk yang berasaskan bahan daripada semulajadi sesuai untuk di simpan di dalam peti sejuk kerana ia dapat membantu menjauhkan daripada serangan bakteria dan sekaligus memanjangkan jangka hayat sesuatu produk tersebut.

Produk Kecantikan Dalam Bentuk Gel Atau Cecair

Jika produk-produk kecantikan yang di dalam bentuk gel seperti pelembab wajah, serum, toner, dan krim gel di simpan di dalam peti sejuk, ia dapat memberikan kesan penyejukkan yang dapat membantu menegangkan saluran darah. Malah dengan kesejukkan produk kecantikan ini secara tidak langsung dapat mengurangkan lingkaran gelap bawah mata, mengurangkan keradangan dan mengetatkan liang roma.

Produk Mengandungi Sumber Vitamin C

Foto: Olive Skin Beauty

Produk yang mengandungi sumber vitamin C perlu di jauhi daripada sinaran matahari dan produk tersebut harus di simpan di tempat yang sejuk agar kandungan vitamin C dapat di lindungi dan tahan lama.

Kesan Penyimpan Produk Di Dalam Peti Sejuk

kesan penyimpanan produk kecantikan di dalam peti sejuk boleh di rumuskan memberi kesan yang bagus dan positif kepada kulit. Menurut Dr, Preema daripada Dr Preema London Clinic berkongsi pandangan bahawa dengan penyimpanan produk di dalam peti sejuk dapat meningkatkan keberkesanan produk tersebut terutama produk-produk berunsur gel dan masker muka.

Foto: Twitter via Michelle Lee

Ini kerana apabila produk tersebut di sapukan kepada kulit wajah, ia akan memberikan rasa serta kesan penyejukkan yang dapat membantu mengurangkan masalah kulit wajah yang kusam, radang dan kemerahan.

Selain itu, produk yang sejuk juga dapat memberikan keselesaan buat erythema (iaitu radang kulit yang menyebabkan kemerahan) serta dengan kesejukkan produk yang di simpan di dalam peti sejuk juga dapat mengimbangkan kestabilan kulit di samping menjadi sumber pemulihan secara semulajadi kepada wajah.

IKLAN
Foto: Ptole.pregames.info

Kesimpulannya, ia juga bergantung kepada jenis produk yang anda miliki dan lihat saranan yang di tulis pada bahagian maklumat produk sama ada produk tersebut perlu di simpan di tempat yang sejuk atau tidak. Dan pastikan anda menjaga kebersihan serta melakukan rutin harian penjagaan kesihatan dan kecantikkan dengan komitmen.

Untuk tampil cantik anda perlu berkorban! Bukan hanya bergantung harap dengan meletakkan produk di dalam peti sejuk dengan berharap manfaat yang di perolehi dapat meningkatkan kesihatan wajah! Kerana jika anda culas melakukan rutin kecantikkan, bagaimana anda hendak mendapatkan kulit wajah yang cantik kan? Tak gitu?

Di harap sedikit sebanyak maklumat yang di kongsikan dapat memberi manfaat kepada semua!