Cinta & Perhubungan, Keibubapaan

10 Sebab Kenapa Anda Patut Galakan Anak Miliki Haiwan Peliharaan

Malisa Aina
/
call me Lisa and i'm just a simple girl
10 Sebab Kenapa Anda Patut Galakan Anak Miliki Haiwan Peliharaan

Siapa di sini ada haiwan peliharaan?

IKLAN

Orang kata haiwan peliharaan dapat menghilangkan tekanan? Cuba bayangkan seharian penat di pejabat, pulang ke rumah melihat si tompok bermanja sakan dan mula menunjukkan kerenahnya. Bukankah itu bahagia namanya..

Sebenarnya membela haiwan peliharaan banyak manfaat berbanding keburukan, selain peneman sunyi untuk si bujang, kita juga dapat mempelajari ilmu baru daripada mereka.

Wanista senaraikan kenapa digalakan bela haiwan peliharaan.

#1 Tanggungjawab

Haiwan peliharaan akan  membangunkan rasa tanggungjawab dan sikap prihatin terhadap orang lain di peringkat awal kehidupan kanak-kanak. Haiwan memerlukan penjagaan dan perhatian setiap masa. Mereka bergantung kepada manusia bagi memberi makan, menghibur, dan menjalankan mereka. Kanak-kanak yang aktif dalam meningkatkan haiwan kesayangan mereka biasanya belajar bagaimana untuk menjadi empati dan belas kasihan. Belajar bagaimana untuk bertanggungjawab bagi makhluk lain akan membolehkan anak-anak muda untuk lebih menjaga diri mereka sendiri juga. Adalah penting untuk ibu bapa membantu anak-anak mereka menjaga haiwan peliharaan, secara beransur-ansur melepaskan tanggungjawab kepada mereka dari masa ke masa.

Foto – Condor Ferries

#2 Keyakinan diri

Nilai tanggungjawab yang disemai juga akan membina keyakinan diri kanak-kanak. Jika mereka berjaya menjaga haiwan peliharaan mereka dengan baik, mereka akan berasa gembira dan perkara ini juga boleh dianggap sebagai pencapaian dan kejayaan untuk mereka.

#3 Kurang Terdedah kepada Alahan dan Asma

Banyak kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa kanak-kanak yang membesar dengan haiwan kurang terdedah kepada penyakit  alahan dan asma. Apabila terdedah kepada bulu haiwan dan alergen lain sebelum usia satu, kanak-kanak cenderung untuk membangunkan sistem imun yang lebih kukuh. Dalam satu kajian yang dibuat dan dipaparkan di Clinical dan Experimental Allergy state, kanak-kanak lelaki yang membesar dengan haiwan peliharaan mempunyai separuh kemungkinan untuk mendapat penyakit alahan lebih lambat.

Foto – Catster

#4 Lebih aktif

Interaksi dengan haiwan peliharaan akan membuatkan anak anda  menjadi lebih aktif dan cergas. Dalam menjaga haiwan peliharaan juga banyak aktiviti fizikal yang akan dilakukan anda anda dan menyebabkan mereka bergerak aktif dan sihat.

#5 Menenangkan

Haiwan punya aura tersendiri untuk membawa rasa tenang kepada kanak-kanak. Beberapa kanak-kanak didapati  adalah lebih tenang di apabila berada sekitar haiwan kesayangan mereka daripada manusia lain. Seperti orang dewasa, kanak-kanak beralih kepada haiwan kesayangan mereka apabila mereka berasa sedih, marah, atau marah. Ajaibnya, haiwan kesayangan ini akan membawa ketenangan kepada tuannya dalam apa jua keadaan tanpa sebarang syarat.

IKLAN
Foto – Travel + Leisure

#6 Melegakan tekanan

Dengan hanya melihat ikan dalam akuarium selama 30 minit, mampu meredakan tekanan darah.Beberapa kajian menunjukkan bahawa haiwan kesayangan adalah bentuk yang kuat dalam melegakan tekanan, menurunkan bukan sahaja tekanan darah tetapi juga hormon tekanan berbahaya seperti kortisol, yang dikaitkan dengan kemurungan dan keresahan, dan peningkatan yang berfaedah seperti oxytocin, yang dikaitkan dengan kebahagiaan dan ketenangan. Sesetengah orang mengalami peningkatan keluaran endorfin dan dopamines selepas hanya lima minit selepas bersama dengan haiwan.

#7 Meningkatkan Kemahiran Membaca

Ramai kanak-kanak lebih selesa membaca dengan kuat di hadapan haiwan peliharaan daripada mereka di hadapan manusia yang lain. Mungkin kerana haiwan tidak menghakim – haiwan tidak membetulkan anak-anak dan membuat mereka membaca semula. Dasarnya untuk meningkatkan kemahiran membaca adalah untuk mengamalkannya berulang kali. Semakin anak-anak membaca, prestasi mereka akan bertambah baik. Pada umur yang lebih muda, terbaik untuk kanak-kanak untuk membaca dengan kuat supaya mereka dapat mendengar sendiri. Apabila haiwan digunakan untuk membantu kanak-kanak membaca, mereka pada dasarnya menyokong peningkatan kefasihan.

Foto – Live Science

#8 Haiwan Mengajar Diri Kita

Menjaga haiwan peliharaan boleh mengajar anak-anak banyak tentang akibatnya. Apabila haiwan peliharaan tidak dijaga dengan betul, akibatnya dapat dilihat dengan jelas dan difahami dengan mudah oleh seorang kanak-kanak.Misalnya, sekiranya ikan tidak makan, mereka akan mati. Jika anjing tidak bersenam, mereka akan gelisah. Apabila kucing diabaikan, mereka akan membalas dendam dan melakukan sesuatu yang kejam. Jika gerbil atau sangkar hamster ini tidak dapat dibersihkan, ia berbau busuk.

#9 Belajar Tentang Komitmen

Membesar dengan haiwan kesayangan adalah satu komitmen yang besar di pihak manusia. Haiwan peliharaan buka seperti mainan yang kanak-kanak boleh letakkan di rak apabila mereka bosan menjaga mereka. Mereka perlu diberi makan, dibersihkan, diajak bermain , dan disayangi setiap hari. Memelihara haiwan kesayangan adalah satu komitmen dan tidak boleh dianggap sebagai kerja sambilan. Ini mengajar kanak-kanak untuk melakukan dan komited dengan tuga-tugas itu.

Giphy

#10 Disiplin

Apabila membesar dengan haiwan kesayangan, kanak-kanak belajar banyak tentang disiplin. Ada juga yang hujah mengatakan bahawa kucing mampu mendisiplinkan pemilik mereka secara semula jadi.

Terdapat banyak sebab-sebab yang kukuh mengapa kanak-kanak mendapat manfaat daripada memiliki haiwan peliharaan. Terdapat banyak kemahiran hidup mereka belajar hasil daripada menjaga makhluk yang lain dan komitmen untuk tanggungjawab. Sebagai bonus tambahan, kanak-kanak akan dapat berkongsi nilai yang baik dengan rakan-rakan secara automatik.

Selamat Beramal!