Kembara

Selain Notre Dame, Ni Mercu Bersejarah Lain Yang Musnah Dan Dibina Semula

Malisa Aina
/
Introvert yang hujung minggu dihabiskan dengan melayan Netflix.
Selain Notre Dame, Ni Mercu Bersejarah Lain Yang Musnah Dan Dibina Semula

Sebelum ini, warga Perancis dikejutkan dengan kebakaran besar yang memusnahkan Gereja Notre Dame di Paris, salah satu mercu tanda terkemuka di negara romantik itu. Dilaporkan, kebakaran yang berlaku telah memusnahkan sebahagian besar bumbung gereja yang diperbuat daripada kayu serta menara utamanya.

Perkhabaran terkini menyaksikan hampir 700 juta euro (RM3.26 bilion) berjaya dikumpul bagi tujuan pembinaan semula katedral Notre Dame. Antara yang menyumbang termasuk golongan jutawan, syarikat perniagaan ternama, sektor awam serta rakyat tempatan.

Foto – NBC News

Walaubagaimanapun, ini bukanlah monumen pertama yang haus diamuk kemaraan api, bukan juga yang pertama dibina semula selepas malapetaka. Sama ada dimusnahkan oleh serangan api atau serangan pengganas, bandar-bandar di seluruh dunia telah membina semula mercu tanda mereka selama beberapa dekad. Berikut adalah beberapa bangunan bersejarah yang telah dibina semula selama ini.

The Royal Exchange, London

Royal Exchange pertama dibuka pada tahu 1571, dan ia bertindak sebagai jabatan perdagangan komersial di London. Musnah dalam satu kebakaran besar semitas 1666, tetapi dibina semula beberapa tahun kemudian. Bursa yang kedua sekali lagi dimusnahkan oleh kebakaran pada tahun 1838.

Foto – Getty

Pada tahun 1844, Queen Victoria membuka Royal Exchange ketiga, diilhamkan oleh reka bentuk abad ke-16 yang sama, yang merangkumi sebuah halaman, seni bina Rom, dan seni Renaissance Itali.

Fairmont Hotel, San Francisco

Pada tahun 1906, San Francisco mengalami salah satu daripada rekod gempa paling buruk yang membunuh 3,000 orang dan memusnahkan 28,000 bangunan. Fairmont Hotel yang terletak di atas bukit Nob Hill, mengejutkan ramai apabila masih berdiri teguh selepas kejadian gempa bumi, tetapi rosak teruk akibat kebakaran yang menyebabkan gempa bumi itu.

Foto – Getty

Walaubagaimanapun, ia mengambil masa hanya satu tahun untuk membina semula dan merombak hotel tersebut.

St Paul’s Cathedral, London

St Paul’s Cathedral dibina semula beberapa kali kerana kebakaran, serangan Viking dan perrong saudara. Sir Christopher Wren membaiki katedral dan menjadikannya salah satu bangunan yang paling dikenali di London hingga ke hari ini. Katedral diserang lagi pada tahun 1940 semasa London Blitz. Hanya mengalami kerosakan kecil, St Paul menjadi simbol ketahanan bagi orang-orang British semasa perang.

Foto – Getty

Warsaw, Poland

Selepas Perang Dunia 11, Warsaw hampir sepenuhnya musnah dengan 85% pusat bersejarah di bandar itu runtuh. Penduduk Warsaw segera bangkit untuk membina semula bandar mereka, menggunakan lukisan terkenal Warsaw sebagai pelan, dan apa sahaja bahan yang boleh diselamatkan untuk membina semula bangunan.

Foto – Getty

Menjelang tahun 1955, sebahagian besar Old Town Warsaw telah dibina semula, tetapi pembinaan berlangsung dengan baik pada tahun 80-an.

World Trade Center, New York City

Pada pagi 11 September 2011, dua pesawat terbang melanggar Twin Towers di Manhattan dalam serandan keganasan yang menghancurkan hampir 2,753 orang. Kedua-dua bangunan itu musnah sepenuhnya. Selepas bertahun-tahun merancang dan mereka bentuk, New York City mula membina menara baru pada tahun 2006. Ia secara rasmi dibuka pada tahun 2014 apabila penyewa pertama berpindah ke bangunan itu.

Foto – Getty

Gran Teatre del Liceu, Barcelona

Gran Teatre del Liceu berdiri sebagai simbol kebudayaan dan sosial di Barcelona selama lebih dari 150 tahun, dengan beberapa nama besar yang pernah berkhidmat di sana. Terbakar pada tahun 1994, ia menghancurkan rakyat Sepanyol. Selepas lima tahun, opera dibina semula sebagai replika yang asal.

Foto – Getty

Siapa sangka… Di Malaysia kalau dah terbakar memang lenyap terus!

RUJUKAN : 123