Info Menarik

Masalah Cuaca, Ratu Elizabeth Sambut Hari Jadi Sampai Dua Kali Setahun?

Malisa Aina
/
Introvert yang hujung minggu dihabiskan dengan melayan Netflix.
Masalah Cuaca, Ratu Elizabeth Sambut Hari Jadi Sampai Dua Kali Setahun?

Dah nama Permaisuri, jadi segalanya boleh…

Menjadi Ratu Elizabeth datang dengan keistimewaan sendiri, seperti memiliki 200 beg tangan yang sama, dan tidak mempunyai satu tetapi dua hari jadi.

Ratu mencecah usia 93 pada hari lahirnya yang sebenar jatuh pada 21 April, tetapi beliau juga mempunyai hari lahir rasmi yang disambut setiap tahun pada tahun Sabtu pada bulan Jun.

Foto – The Mirror

Kenapa boleh begitu? Semuanya ada hubung kait dengan masalah cuaca. Sovereigns yang hari lahir sebenar jatuh dalam bulan-bulan yang lebih sejuk sering meraikan ulang tahun rasmi pada tarikh yang berbeza dengan harapan cuaca baik untuk hari jadi mereka, dikenali sebagai Trooping the Color.

Kerana cuaca British boleh menjadi sejuk pada 21 April, Ratu Elizabeth merayakan ulang tahun rasminya pada bulan Jun. Perayaan rasmi Ratu biasanya jatuh pada Sabtu kedua bulan Jun.

Foto – PBS

Untuk ulang tahunnya yang sebenar, Ratu biasanya meraikan majlis secara peribadi, tetapi biasanya ada sambutan umum termasuklah melepaskan das tembakan di London Hyde Park, Windsor Great Park, dan Tower of London.

Macam-macam hal….

RUJUKAN