Cinta & Perhubungan

Tanda Seseorang Masih Tak Maafkan Kamu… Walau Mereka Kata Sebaliknya

Malisa Aina
/
Introvert yang hujung minggu dihabiskan dengan melayan Netflix.
Tanda Seseorang Masih Tak Maafkan Kamu… Walau Mereka Kata Sebaliknya

Siapa sahaja tidak pernah berbuat salah? Setiap orang pernah melakukan kesilapan, termasuk diri kita sendiri juga. Setidaknya dengan belajar memaafkan, nanti ketika kita berbuat salah pada orang lain kita bisa dimaafkan dengan mudah, orang boleh menerima kita seadanya. Tapi bagaimana pula situasi yang dimulutnya sudah dikatakan maaf tapi kelakuan mereka agak berbeza…?

IKLAN

Mulut sudah memaafkan individu tersebut tapi dalam hati sebenarnya tidak.. Anda pernah berdepan dengan situasi begini? Mulut dan hati anda tidak seiring, kerana kesian dan terpaksa anda maafkan dia padahal dalam hati masih timbul perasaan negatif yang susah untuk diungkapkan.

Giphy

Pepatah lama ada menyebut “Forgive and forget.”, Ideologi di sebalik frasa, bagaimanapun lebih mudah dikatakan daripada dilakukan. Dalam sesetengah keadaan, seseorang mungkin mengatakan bahawa mereka telah menerima maaf tetapi sebenarnya, mereka tidak pernah menerima kemaafan anda.

Anda boleh lihat sendiri melalui tindakan dan aksi mereka…

Bila mereka tidak lagi menghubungi atau menghantar teks seperti biasa

Something is wrong in your friendship! Jika anda telah meminta maaf, tetapi salah seorang atau kedua-duanya tidak berusaha untuk terus berhubung dengan seperti biasa, maka itu boleh menjadi tanda bahawa ada perkara tidak baik. Mungkin di pejabat anda berdua bertegur seperti biasa tapi yang musykil tiada lagi kemesraan malah persahabatan jadi canggung.

Foto – Press Democrat

Anda lihat mereka sudah menggantikan anda dengan rakan yang baru

Ya keadaan begini memang menyakitkan. Suatu hari, anda lihat rakan bersama orang lain. Kita sedia maklum, perbalahan dan perselisihan booleh mewujudkan kepincangan dalam hubungan apatah sehingga boleh meretakkan persahabatan. Paling teruk apabila rakan menemui seseorang yang baru untuk mengambil tempat jika hubungan anda berdua masih samar-samar.

Kerap bertelagah pada benda yang kecil

Kemaafan boleh membantu meredakan situasi yang tidak selesa dan menyakitkan. Tetapi jika anda mendapati bahawa mereka masih memilih pergaduhan atas perkara-perkara kecil yang tidak patut dibisingkan, maka mereka mungkin menyimpan sedikit kemarahan terhadap anda.

Foto – Odyssey

Ingat tak semua kesalahan disengajakan. Mungkin ada sebab kenapa dia berbuat demikian, jadi terimalah seadanya.

Selamat Beramal!

IKLAN

RUJUKAN