Tips - Kecantikan

Pakar Ajar Trik Pakai Gincu Sesuai Bagi Gigi Nampak Putih

Malisa Aina
/
Introvert yang hujung minggu dihabiskan dengan melayan Netflix.
Pakar Ajar Trik Pakai Gincu Sesuai Bagi Gigi Nampak Putih

Walaupun gigi kuning menandakan sihat tapi lumrah untuk setiap wanita inginkan sesuatu yang cantik dan sempurna. Tidak bagi mata orang, tapi cukup untuk kepuasan diri sendiri.

IKLAN

First impression biasanya dikaitkan dengan senyuman. Senyuman adalah satu ciri pertama yang orang akan lihat di kala bertemu pertama kali, apatah lagi jika dibarisi gigi putih bersih. Kajian menunjukkan 54% dewasa berkata, jika ada satu perkara yang ingin mereka lakukan untuk membaiki senyuman, ia adalah memutihkan gigi, berbanding membetulkan jajaran gigi atau isu kosmetik lain. Malah, mereka sanggup ke pakar pergigian untuk dapatkan hasil segera.

Tapi tahukah, anda boleh mendapatkan itu semua dengan trik memakai gincu bibir yang betul. Ada sesetengah gincu yang dicipta menerusi warna dan kemasan dapat membantu memberikan seri pada senyuman malah, impak kepada gigi kamu.

Beberapa mekap artis berkongsi tips dan trik terbaik mereka untuk membantu gigi kelihatan lebih putih hanya menggunakan gincu.

#1 Gincu Merah Mak Ngah

Senyuman lebih menawan dan mempamerkan gigi lebih putih, pilih gincu merah yang mempunyai asas biru dan bukannya oren. Wanista syorkan anda cuba MAC Retro Matte Lipstick in Ruby Woo, Kylie Cosmetics Matte Liquid Lipstick in Mary Jo K dan Stila All Day Liquid Lipstick in Beso.

Foto – StyleCaster

#2 Elak Warna Terang Seakan Nude

Pakar jelaskan bahawa jika anda ingin membuat gigi anda kelihatan lebih cerah, anda mungkin mahu mengelakkan gincu berwarna terang kerana ia tidak bertentangan dengan warna gigi. Untuk membuat gigi lebih menonjol, cuba memakai warna gelap.

Foto – Get

#3 Guna Gloss Untuk Kesan Putih

Satu lagi cara ialah lapiskan lip gloss di bahagian atas gincu. Gloss memberikan kelembapan tambahan pada bibir serta buat penampilan lebih muda dan ceria, bahkan memberikan ilusi senyuman gigi putih.

Foto – StyleCaster

#4 Tidak Kira Apa Warna Yang Dipakai, Pastikan Bibir Lembap

Seorang mekap artis Alejandro Falcon menjelaskan bibir kering boleh menonjolkan pembentukan plak pada gigi anda. Menggunakan pengelupasan bibir atau pelembab bibir boleh membantu anda untuk mengekalkan bibir sihat dan lembut.

IKLAN
Foto – Sydney Morning Herald

#5 Gincu Jenis Matte Buat Gigi Nampak Kuning

Walaupun ianya trend, tetapi gincu jenis matte cenderung menjadikan bibir kelihatan kering dan ia sekaligus memberi inpak pada gigi, kelihatan agak kekuningan berbanding biasa.

Foto – Cosmopolitan

#6 Gincu Warna Kecoklatan

Lagi satu elakkan memakai gincu berwarna coklat, yang mempunyai daya tarikat yang hangat. Menurut pakar, apabila diterapkan pada bibir, warna-warna ini boleh menyebabkan gigi anda kelihatan lebih kuning daripada biasa.

Foto – Dose of Colors

Sekarang sebelum keluar, perhatikan diri di cermin terlebih dahulu. Bila dah sempurna, langkah keluar dengan yakin.

RUJUKAN