Dekorasi

DIY Dinding Cara AkzoNobel Terbit Rasa Gembira Dalam Jiwa, Juga Kediaman

Afiqah Syamin
/
Bukan hipster atau hijabista, cuma seorang gadis yang cintakan tradisi, bersifat feminin dan amat menghargai setiap bait lirik dalam lagu dan muzik ciptaan Coldplay. Fesyen? Sangat obses dengan karya rekaan Teuta Matoshi Duriqi, Oscar de la Renta dan Dolce & Gabbana ❤️
DIY Dinding Cara AkzoNobel Terbit Rasa Gembira Dalam Jiwa, Juga Kediaman

Tahukah kamu bahawa “Hari Gembira Sedunia” disambut setiap tanggal 20 Mac secara global di seluruh dunia? Ini adalah bagi memberi kesedaran kepada masyarakat dunia betapa pentingnya meraikan kegembiraan diri bagi meningkatakan positiviti dalam individu seterusnya, melihat keberanian serta kejituan diri dalam melaksanakan impian.

IKLAN

Bak kata orang… “Rumahku, Syurgaku”, kediaman sering dianggap tempat paling mulia kerana rata-rata kita mengamankan diri dirumah dan ia dianggap perkara paling mengembirakan.

Sumber: paylease.com

Bermula semalam bersempena “Hari Gembiran Sedunia”, pihak AkzoNobel tampil berkongsi idea bahawa mendekorasi rumah sedikit-sebanyak mampu mempertingkat kualiti kelapangan jiwa yang mampu mengembirakan hati para penghuninya.

Istimewa buat semua pembaca, Wanista kepilkan beberapa langkah ringkas yang boleh diikuti dalam melakukan aktiviti mengecat dinding secara kreatif.

#1 Sediakan Kelengkapan Mengecat

Sebekum mulakan aktiviti mengecat, sediakan terlebih dahulu perkakas wajib termasuklah:-

  • 3 warna cat
  • Roller cat (kecil dan besar)
  • Dulang cat
  • Pita pengukur dan pensil
  • Kertas kosong
  • Pembaris
  • Pita pelekat mudah tanggal
  • Berus cat
  • Gunting
Foto -Arkib Wanista

#2 Cat Latar Dinding

Seperti di dalam foto tutorial, boleh gunakan tiga pilihan cat dari rangakaian cat Dulux Colour of the Year “Spiced Honey” atau “Creme Brulee” kod (OOYY 26/220), “Global Waters” kod (50BG 11/123) dan “Thundercloud” (10GG 26/046).

Foto -Arkib Wanista

#3 Potong Corak Sarang Lebah

Boleh lukis corak sarang lebah pada kertas kosong tadi, mengikut saiz yang dimahukan (ukur terlebih dahulu pada dinding untuk dapat gambaran saiz) kemudian potong dan lekatnya menggunakan pita pada dinding.

Foto -Arkib Wanista
Boleh guna alat pengimbang ini untuk lihat kelurusan garisan pita yang dilekat pada dinding. Foto -Arkib Wanista

Untuk cipta ilusi kepelbagaian., boleh juga lekat pita pada bahagian dalam bentuk hexagin besar tadi bahagian dalam -membentuk hexagon kecil.

IKLAN
Foto -Arkib Wanista

#4 Mula Mengecat Bentuk Pita

Sekarang kamu boleh mula mengecat secara kemas mengikut alur yang telah dibentuk pita tadi.

Foto -Arkib Wanista

#5 Cabut Pita & Siap!

Biarkan cat mengering semalaman. Kemudian, cabut kembali pita yang dilekat ke dinding. 

Foto -Arkib Wanista

Hasilnya, ruangan dinding di dalam rumah tidak lagi hambar dan ianya pastu membangkitkan rasa keterujaan di dalam diri seterusnya membuatkan dirimu gembira tanpa berusaha lebih!

Foto -Arkib Wanista

Untuk keterangan lanjut, sila klik [dulux.com.my]

Selamat beramal! ❤️