IKLAN
Berita & Isu Semasa

Panas Melampau! Kawasan Kepong KL & Sekitar Perak Antara Terlibat

Afiqah Syamin
/
Bukan hipster atau hijabista, cuma seorang gadis yang cintakan tradisi, bersifat feminin dan amat menghargai setiap bait lirik dalam lagu dan muzik ciptaan Coldplay. Fesyen? Sangat obses dengan karya rekaan Teuta Matoshi Duriqi, Oscar de la Renta dan Dolce & Gabbana ❤️
Panas Melampau! Kawasan Kepong KL & Sekitar Perak Antara Terlibat

Bahang! Itulah perkataan yang dapat menggambarkan rasa cuaca ketika ini yang nampaknya semakin ekstrem sehingga melibatkan beberapa kawasan utama sekitar Semenanjung!

IKLAN

Menurut sumber Sinar Harian, status gelombang haba di beberapa kawasan Semenanjung Malaysia ini dijangka mencecah 35 hingga 36.9 darjah celsius sekurang-kurangnya dalam masa tiga hari lagi, berturut-turut.

Rajah kawasan terlibat sehingga jam 12 tengahari semalam. Sumber: Facebook/MalaysiaMet

Dalam kemaskini Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) pula, antara kawasan yang tersenarai sebagai kawasan paling panas adalah Muar (Johor), Kepong (Kuala Lumpur), Maran (Terengganu) dan Perak -meliputi kawasan paling banyak terdedah kepada fenomena gelombang panas ini termasuklah Kinta, Kuala Kangsar, Hulu Perak dan Kedah di Sik, Kota Setar, Kubang Pasu serta Chuping.

Sumber: Facebook/MalaysiaMet

Bagi daerah-daerah lain, keadaan cuaca berada pada tahap suhu maksimum harian yang kurang dari 35 darjah celsius.

Kesemua catatatn terkini ini diteliti menerusi pemantauan MetMalaysia dan ia berdasarkan rekod sehingga semalam dan akan dikemaskini dari masa ke masa.

Fenomena ini boleh dianggap sangat berbahaya dan netizen diingatkan supaya meminum air yang secukupnya dan elak melakukan aktiviti pembakaran secara terbuka agar tidak terdedah kepada serangan strok haba.

Tonton Video Tanda-Tanda Strok Haba

Untuk sebarang info terkini berkenaan cuaca semasa, sila klik [facebook.com/malaysiamet].

SUMBER

IKLAN