Kesihatan

Lactacyd Ajak Wanita Untuk Turut Cintai “Miss V” Sempena Hari Kekasih

Afiqah Syamin
/
Bukan hipster atau hijabista, cuma seorang gadis yang cintakan tradisi, bersifat feminin dan amat menghargai setiap bait lirik dalam lagu dan muzik ciptaan Coldplay. Fesyen? Sangat obses dengan karya rekaan Teuta Matoshi Duriqi, Oscar de la Renta dan Dolce & Gabbana ❤️
Lactacyd Ajak Wanita Untuk Turut Cintai “Miss V” Sempena Hari Kekasih

Antara ilmu yang Wanista perolehi sewaktu hadir ke majlis perbincangan dan perkongsian ilmu untuk kempen “Be The Best You on V Day” yang dianjurkan Lactacyd semalam adalah rupanya faraj wanita adalah bersifat asidik!

IKLAN

Wanista pasti yang kamu tidak tahu akan fakta vagina yang itu kan? Ini kerana, ramai diantara kita terlalu asyik ingin mencuci bahagian intim dengan sabun dan sebagainya namun hakikatnya nilai pH yang seimbang untuk organ wanta yang diberi nama Vagina atau dalam bahasa melayunya dipanggil sebagai faraj itu adalah pH3.5. Ini menjadikan ia sesuatu yang bersifat asid dan memerlukan produk penjagaan yang benar-benar bersesuaian.

Bersempena sambutan Hari Kekasih sedunia yang bakal menjelang tiba esok, Lactacyd komited memberi kesedaran kepada wanita betapa kawasan intim juga memerlukan kasih sayang serta impak perhatian yang ideal dari pemiliknya.

Umumn ya, ramai wanita sering terlepas pandang tentang penjagaan faraj apabila tidak mencucinya secara praktikal bahkan kesalahan pemilihan seluar dalam juga menjadi keutamaan yang menyumbang kepada kemunculan kuman sehingga menyebabkan infeksi pada bahagian sulit tersebut.

Ketahuilah bahawa sabun badan dan syampu bukanlah pilihan tepat untuk menjadi produk pencuci faraj justeru adalah amat penting untuk kita memilih jenama terbaik seperti Lactacyd kerana ia telah diuji secara klinikal sebagai pembersih wanita terunggul sejak 30 tahun lalu. 

IKLAN

Setiap satu produk Lactacyd telah diramu dengan sumber yang diambil dari susu termasuklah Lactic Acid dan Lecto Serum. Keduanya mampu mengawal keseimbangan pH faraj sekaligus memelihara kesihatanya. Hasilnya, tiada lagi masalah faraj berbau mahupun iritasi seperti kegatalan dan kekeringan.

Kesalahan Wanita Dalam Penjagaan Faraj

Menurut Datuk Dr. Nor Ashikin Mokhtar yang merupakan seorang pakar Obstetrik dan Ginekologi ini antara kesalahan yang sering dilakukan wanita terhadap penjagaan kawasan intim termasuklah:-

  • Mencukur habis bulu sekitar faraj meningkatkan risiko jangkitan kuman
  • Mencuci faraj dengan sabun badan dan syampu adalah tidak sesuai
  • Memakai seluar dalam jenis “thong” atau “G  String” boleh mengakibatkan kuman yang terkumpul pada lubang punggung beralih ke kawasan lubang faraj. *** (kerana bahagian halus seluar dalam yang terselit di celah punggung dan celah faraj akan bergesel sepanjang masa).

Untuk keterangan lanjut, sila klik [facebook.com/pg/lactacydloveyourv]. Ingat, jangan asyik sayang kekasih je, sayangi juga kawasan intim kamu! ❤️