Tips - Kesihatan

Hanya 15 Minit Sehari Lakukan Yoga Boleh Rawat Kemurungan – Kajian

Malisa Aina
/
call me Lisa and i'm just a simple girl
Hanya 15 Minit Sehari Lakukan Yoga Boleh Rawat Kemurungan – Kajian

Siapa di sini yang mengamalkan YOGA?

IKLAN

Penulis bukanlah mengikuti Yoga tetapi pernah dengar cerita akan keberkesanannya malah Yoga adalah terapi terbaik untuk menenangkan jiwa dalaman kita. Betul ke?

Cadangan penulis, di mana sahaja anda berada atau sedang lakukan, curi masa 15 minit sahaja untuk melakukan yoga. Bukan calang-calang, ini manfaat yang akan anda peroleh.

#1 Baiki Postur Dan Fleksibiliti

Praktik yoga setiap hari akan membantu meregangkan dan menguatkan otot badan kamu. Anda tidak perlu fleksibel untuk mengamalkan yoga, keindahan yoga adalah anda boleh amalkan di semua tahap keupayaan.

Foto – Netdoctor

Amalan harian membantu memperbaiki postur anda, menjadikan anda berjalan tidak bongkok dan duduk tegak. Sakit-sakit belakang yang disebabkan oleh postur badan tidak betul juga boleh dikurangkan.

#2 Turun Berat Badan

Anda tidak perlu berlatih Hot Yoga atau mencuba gerakan bengkok berganda yang menyebabkan kehilangan berat badan. Praktik yoga biasa setiap hari akan menyerap sistem metabolik dan akan membantu membakar lemak, yang membawa kepada penurunan berat badan. Yoga harian juga dapat membantu memulihkan keseimbangan hormon dalam tubuh anda, yang dapat menormalkan berat badan anda.

#3 Kurangkan Tekanan

Banyak tempat kerja sekarang menawarkan sesi yoga waktu makan tengahari kerana ia telah menunjukkan bahawa yoga adalah terapi tekanan paling berkesan. Mana-mana amalan yoga walaupun yang ringkas, hendaklah terdiri daripada tiga elemen – pose, pernafasan dan meditasi.

Foto – Getty/Ashley Corbin Teich

Kajian telah menunjukkan bahawa orang yang kerap mengamalkan ketiga-tiga unsur ini lebih mampu mengawal kadar hati ‘heart-rate variability (HRV)’. Ini secara amnya bermakna bahawa kadar denyutan mereka lebih rendah, memberi tubuh keupayaan untuk bertindak balas terhadap tekanan dengan cara yang lebih fleksibel.

#4 Bernafas Dengan Lebih Baik

Bernafas secara mendalam dan tenang adalah bahagian penting setiap amalan yoga. Teknik pernafasan yogic (dipanggil pranayama) memberi tumpuan kepada usaha untuk memperlambat nafas dan bernafas sepenuhnya dari lubang perut anda ke bahagian atas paru-paru anda.

IKLAN

Kaedah ini akan membuatkan anda berasa lebih santai dan seimbang dan akan membantu anda menghadapi hari dengan keyakinan dan ketenangan. Kajian menunjukkan yoga boleh membantu anda bertenang dalam keadaan kecemasan, berfikir lebih jelas dalam situasi yang tertekan dan mereka dapat membantu mengurangkan kesakitan.

#5 Lebih Bahagia Dan Gembira

Hanya 15 minit yoga setiap hari dapat menjadikan anda seorang lebih bahagia daripada individu biasa, bahkan memperbaiki mood. Satu kajian telah menunjukkan bahawa berlatih yoga biasa menghasilkan tahap serotonin yang lebih tinggi (hormon kebahagiaan).

Foto – Medical News Today

Beberapa kajian menunjukkan bahawa yoga adalah satu rawatan yang disyorkan bagi merawat kemurungan. Hal ini setelah mendapati bahawa amalan ini membantu mengurangkan semptom kemurungan.

Jom sama-sama kita amalkan yoga..

RUJUKAN : 12