Kesihatan

Pakar Kesihatan Kata Orang Kidal Risiko Hidap Masalah Mental

Afiqah Syamin
/
Bukan hipster atau hijabista, cuma seorang gadis yang cintakan tradisi, bersifat feminin dan amat menghargai setiap bait lirik dalam lagu dan muzik ciptaan Coldplay. Fesyen? Sangat obses dengan karya rekaan Teuta Matoshi Duriqi, Oscar de la Renta dan Dolce & Gabbana ❤️
Pakar Kesihatan Kata Orang Kidal Risiko Hidap Masalah Mental

Agak mengejutkan apabila individu bertangan kidal dikaitkan berisiko mengalami masalah mental. Satu kajian ke atas orang ramai yang menggunakan tangan kiri atau kidal mendapati, mereka cenderung untuk mengalami penyakit mental yang teruk atau skizofrenia.

IKLAN

Menurut kajian yang diterbitkan jurnal Sage Open itu, sebanyak 40 peratus individu bertangan kidal mengalami masalah mental.

Penyelidik dari Universiti Yale di Amerika Syarikat (AS), Dr Jadon Webb, berkata, keputusan daripada kajian institusi itu menunjukkan, mereka yang bertangan kidal merupakan antara pesakit yang mengalami gangguan mental.

Sumber: Pinterest

Bagaimanapun, hanya kira-kira 10 peratus daripada penduduk dunia bertangan kidal.Antara kenamaan dan selebriti yang kidal adalah Putera William, Presiden AS, Barack Obama… Perdana Menteri Britain, David Cameron… Nicole Kidman dan Angelina Jolie.

Masalah Skizofrenia

Seorang pakar sakit jiwa, Nick Craddock dari Universiti Cardiff berkata, kaitan antara penggunaan tangan dan gangguan mental dapat membantu penyelidik memahami perkembangan dan sambungan dalam otak berhubung masalah skizofrenia.

Jelas Craddock lagi, ia adalah satu permulaan yang penting untuk membangunkan rawatan yang lebih baik.

Sumber: Tumblr

“Selain itu, kajian tersebut dapat membuktikan bahawa penyakit psikiatri yang teruk seperti penghidap skizofrenia mempunyai asas fizikal yang sebenar di dalam otak dan badan, dan bukan semuanya ‘di dalam minda’,” katanya.

Bagaimanapun di sebalik kaitan itu, kebanyakan penghidap penyakit skizofrenia bukanlah mereka yang bertangan kidal dan kebanyakan mereka tidak menunjukkan tanda-tanda mengalami penyakit itu.

RUJUKAN

IKLAN