Kesihatan

Ketahui Bahayanya Seksomnia “Tingkah Laku Seksual Dalam Tidur”

Malisa Aina
/
Seorang individu yang sukakan spotify, netflix, sneakers, dan gincu.
Ketahui Bahayanya Seksomnia “Tingkah Laku Seksual Dalam Tidur”

Pernah dengar tentang Seksomnia?

Jika anda pernah melakukan seks secara seksual semasa tidur, maka anda kemungkinan mempunyai gangguan seksomnia. Keadaan ini berlaku semasa tidur, di mana individu bertindak secara seksual, ianya mirip seperti berjalan semasa tidur.

Fakta…

Seksomnia adalah gangguan tidur yang menyebabkan penghidap melakukan aktiviti seksual semasa tidur. Kajian menunjukkan bahawa seksomnia dialami oleh hampir 8 peratus orang mengalami gangguan tidur.

Foto – Steemit

Seksomnia, adalah satu bentuk parasomnia pergerakan mata yang tidak cepat ‘non-rapid eye movement’ (NREM) yang membuat orang ramai terlibat dalam tindakan seksual seperti pengeraman, melancap, persetubuhan, dan kadang-kadang rogol semasa mereka sedang tidur.

Oleh kerana individu yang mempunyai seksomnia mengalami fenomena tidur yang mendalam, mereka tidak ingat apa yang berlaku pada hari sebelumya. Paling biasa, seseorang itu tidak ingat atau bahkan menafikan peristiwa itu berlaku.

Punca…

Kenapa gangguan ini terjadi? Lumrahnya seksomnia berlaku terhadap individu yang mengalami masalah kekurangan tidur atau apnea tidur obstruktif.

Faktor genetik juga diambil kira sebagai salah satu sebab mengapa sesetengah orang lebih cenderung mengalami parasomnia tidur NREM daripada yang lain. Orang yang menyalahgunakan dadah dan alkohol juga mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengalami seksomnia.

Lelaki vs Perempuan

Foto – Scoopnest.com

Walaupun kedua-dua jantina boleh dipengaruhi oleh keadaan ini, menurut data daripada Hospital Barat Toronto, lelaki lebih cenderung mempunyai seksomnia berbanding wanita.

Bagaimana Nak Bantu?

Ubat – Sehingga kini tiada ubat-ubatan diluluskan oleh FDA yang boleh digunakan untuk merawat seksomnia. Walaubagaimanapun, dengan menggunakan ubat-ubatan tertentu seperti antidepresan biasa dan sedatif, tingkah laku ini dapat dikurangkan.

Suasana Tidur – Penderita seksomnia perlu mempertimbangkan tidur di bilik berasingan, mengunci pintu, atau juga menetapkan penggera automatik di pintu untuk memberi amaran kepada orang lain bahawa mereka sedang mengalami seksomnia.

Rawatan Pakar – Seksomnia juga boleh disebabkan oleh gangguan tidur yang lain atau penyalahgunaan dadah dan alkohol. Oleh itu, lebih baik berjumpa doktor atau penjaga kesihatan untuk diagnosis, nasihat dan rawatan lanjut.

RUJUKAN : 1234

BACA  Tak Elok Rupanya Minum Banyak Air, Ni Bahana Korang Kena Tahu