Tips - Kesihatan

Azam Baru Nak Kurus? Ikut Cara “Diet Puasa” Lisa Surihani

Afiqah Syamin
/
Bukan hipster atau hijabista, cuma seorang gadis yang cintakan tradisi, bersifat feminin dan amat menghargai setiap bait lirik dalam lagu dan muzik ciptaan Coldplay. Fesyen? Sangat obses dengan karya rekaan Teuta Matoshi Duriqi, Oscar de la Renta dan Dolce & Gabbana ❤️
Azam Baru Nak Kurus? Ikut Cara “Diet Puasa” Lisa Surihani

Saban tahun, azam baru kita adalah pastinya bersangkut-paut dengan pengurusan berat badan. Namun hakikatnya, ramai tidak mampu menuntut berat badan ideal mahupun bentuk tubuh idaman mereka gara-gara tersilap cara bahkan, ada pula yang tidak konsisten berdisiplin dalam mengamalkan diet berkesan.

Selain senaman, gaya pemakanan yang betul juga perlu selari agar tubuh berkesan mengurangkan lemak serta kolesterol-kolesterol degil yang menyumbang kepada kegemukan serta jangkitan penyakit berbahaya seperti strok, diabetes dan sakit jantung.

Sumber: blogspot/Nana Macarona

Sejak beberapa bulan lalu, kecoh orang menceritakan tentang betapa cantiknya tubuh Lisa Surihani sekarang biarpun sebelum ini dia kelihatan gemuk dan berisi. Ternyata, rupanya ada udang di sebalik batu apabila kemudian Lisa sendiri mendedahkan bahawa selain memakan beras putih jenis Herba Ponni dan mengamalkan rutin senaman, dia sebenarnya memanfaatkan diet yang dipanggil “Intermittent Fasting”.

Tonton Penjelasan Lisa Surihani Tentang Amalan Intermittent Fasting

“Intermittent Fasting” adalah diet dilakukan dengan cara mengatur pola makanan. Ibarat seperti berpuasa cuma bezanya ialah ianya hanya untuk tempoh tertentu. Walau bagaimanapun, diet ini membenarkan pengamalnya untuk minum air sepanjang tempoh berpuasa bagi mengelakkan dehidrasi. Diet cara ini bukan sahaja bantu kurangkan pengambilan jumlah makanan tetapi turut mengatur tempoh untuk makan dan tempoh berpuasa itu sendiri.

Sumber: Pinterest

Menurut sebuah posting yang dikongsi Dr. Siti Aniza Basir, iaitu pakar dalam bidang pemakanan dan nutrisi menerusi akaun Facebook peribadinya menjelaskan bahawa:-

“IF ialah “Intermittent Fasting”. Telah terbukti dalam kajian bahawa PUASA adalah diet terbaik. Bukan nak sangkal pasal Paleo diet, Atkins, Mediterranean, dan lain-lain, tapi in my personal opinion, kita ada sunnah. Ikut lah sunnah. Rasulullah SAW banyak berpuasa, dengan pelbagai sebab. So IF adalah cara terbaik nak bagi tubuh kita rehat.

Nak buat puasa Nabi Daud AS, macam tak mampu. Sebab iman nipis. Setiap hari ada pasar malam, pasar rabu. Macam macam rasa tekak ni nak makan. Macam 20 tahun tak makan. Padahal baru minggu lepas pergi beli. Kan kan? Siapa sentap memang kita sama lah.

IF ini ialah kita bagi perut, usus kita rehat dalam masa 14-16 jam. So terpulang you all nak mula jam berapa. Kalau start 6.30 petang, esok jam 9.30 pagi baru breakfast. Kalau mula 8.30 malam, 11.30 pagi baru start makan sarapan.”

Menurut Dr. Siti Aniza Basir lagi, cara terbaik untuk diet dengan cara BERPUASA ini adalah dengan tidak makan selama 14 /16 jam. Syaratnya… pengamal perlu memulakan SARAPAN anda SEAWAL jam 9.30 atau 10.30 pagi. Jelas?

Bagaimana Kalau Kita Rasa Lapar?

Puasa memang buat kita rasa lapar, tapi jangan risau sebab untuk teknik diet puasa “Intermittent Fasting” ini, kita cuma puasa makan. Minum tetap boleh minum asalkan minuman tersebut tiada kandungan gula dan susu.

Kamu masih boleh minum minuman seperti teh, kopi, teh hijau, air kosong tetapi PASTIKAN KESEMUA MINUMAN ITU TIDAK BERGULA & TIDAK BERSUSU

Cara Mulakan Diet “Intermittent Fasting”

Sebagai permulaan, kamu boleh buat secara berselang. Hari ni puasa, esok tak puasa dan begitulah seterusnya.

Nanti bila badan dah boleh terima keadaan berpuasa selama 16 jam sehari tu, baru kamu boleh berpuasa setiap hari sehinggalah berat badan semakin berkurang okay?

Sumber: Pinterest

Terpulang kepada kamu nak mula berpuasa jam berapa tetapi pastikan jam tempoh berpuasa itu adalah 16 jam setiap kali ia dilakukan. Apabila tiba waktu makan, jangan ambil makanan atau minuman bergula serta makanan yang diproses seperti fries, burger dll.

Boleh makan selepas 16 jam tetapi No sugar! No processed food! Kalau Lisa Surihani boleh kurus dalam masa 4 bulan, korang pun mesti boleh!

Selamat beramal! ❤

RUJUKAN 1, 2

BACA  Betul Ke Minum Teh Ketika Perut Kosong Awal Pagi Tak Bagus?