Kesihatan

Kebaikan ‘Dadah’ Ganja Yang Ramai Salah Faham

Izzah Azizah
/
suka pakai sheet mask and on my way to achieve glass skin. Instagram / Twitter @izzahabaziz
Kebaikan ‘Dadah’ Ganja Yang Ramai Salah Faham

Kecoh apabila negara jiran, Thailand akhirnya meluluskan penggunaan ganja dalam kajian perubatan dan kesihatan. Ini menjadikan negara itu antara yang pertama dirantau Asia mempunyai dadah paling ketat di dunia. Ganja telah dijadikan sebagai pelega kesakitan dan kelihatan sejak tahun 1930-an sebelum diberhentikan. Jika di negara Colombia dan Kanada ia sudah dijadikan sebagai perubatan di hospital. 

Namun di Malaysia, Singapura dan Indonesia si penyeludup ganja boleh dihukum mati. Tapi kenapa?

Ganja dikategorikan sebagai dadah sama seperti heroine dan pelbagai lagi. Walaupun dikatakan tidak merbahaya dan mampu merawat masalah kesihatan fizikal mahupun mental ia tetap diharamkan. Ini berkaitan dengan penggunaan dadah yang melampau masyarakat kita. Pihak penguasa tidak mahu mengambil risiko lebih besar jika ganja diluluskan. Lihat sahaja penyalahgunaan dadah, ketum, shisa yang berleluasa. Jadi kerajaan tidak mahu terburu-buru dalam hal ini.

Foto – KUAR

Negara kita masih lagi mentah untuk menangi perkara seperti, ia memerlukan penyelidikan dan kajian sosial lebih lama.  

Jika anda pertama kali tahu mengenai ini, mari Wanista kongsikan manfaat ganja kepada pesakit dan penggunanya.

#1 Pelega kesakitan

Ganja atau dikenali sebagai marijuana juga antara ubat tahan sakit yang memberi kelegaan kepada sakit kronik. Dari kajian yang dilakukan kandungan cannabis atau cannabinoids sangat membantu dalam rawatan serius terutamnya. 

#2 Rokok ganja baik untuk paru-paru

Penggunaan nikotin jika diganti dengan ganja dikatakan 100% lebih daripada rokok biasa. Penghisap rokok ganja didapati mempunyai paru-paru yang lebih sihat. Malah kajian dari Universiti California, menghisap ganja membantu mencegah kanser paru-paru.

#3 Menghalang pertumbuhan kanser

Ganja juga didapati boleh menghalang dan melambatkan penyebaran kanser. Kajian yang dilakukan pada tumor otak, ia mampu mengecutkan tumor dengan dos yang tepat. 

#4 Penenang stress

Menghisap ganja mampu meredakan stress dan kebimbangan yang dihadapi. Walaupun begitu ia bergantung kepada tahap dos yang diambil dan reaksi pesakit boleh berbeza-beza. 

Foto – The New York Times
#5 Mengurangkan masalah obesiti

Hubungan gula dan ganja telah menukar kadar gula menjadi lebih rendah dan tindak balas menyihatkan. Kajian di Amerika mendapati mereka yang menghisap ganja jauh dari obesiti, memiliki tubuh yang sihat dan metabolism yang baik. 

Apa pendapat anda tentang ganja? 

RUJUKAN 1, 2 & 3

BACA  Billie Eilish Penghidap Sakit Kenan "Sindrom Tourette", Ni Anda Perlu Tahu