Kecantikan

OMG Pakar Kata Pakai Foundation Setiap Hari Baik Untuk Kulit Muka

Malisa Aina
/
Individu yang sukakan spotify, netflix, gincu.
OMG Pakar Kata Pakai Foundation Setiap Hari Baik Untuk Kulit Muka

Adakah kamu jenis yang tidak suka memakai mekap penuh setiap hari? Kami sering percaya bahawa memakai asas setiap hari hanya menyebabkan liang tersumbat dan merosakkan kulit, dan adalah baik uituk membiarkan kulit bernafas.

Pertama, foundation boleh datang dalam bentuk cecair pelembap (jika kulit anda kering dan lebih matang), cecair bebas minyak (kulit normal) atau serbuk (kulit berminyak dan berjerawat). Selagi anda menggunakan solekan yang sesuai untuk jenis kulit anda, anda tidak akan mendapati liang pori tersumbat.

Bahkan pakar juga berpendapat…

Menurut Nancy Woo, pengarah latihan serantau jenama kecantikan Jepun Shiseido, memakai foundation setiap hari sebenarnya baik untuk kulit, lebih-lebih sekarang dengan pelbagai kemudahan teknologi yang ada.

“Selain menggunakan produk penjagaan kulit, melindungi kulit juga sangat penting. Kebanyakan produk Shiseido mempunyai faktor SPF dan ia boleh melindungi kulit dari sinaran ultraviolet,” jelasnya.

Foto – Temptalia

Manakala Dr Windie Hayano dari The Skin Inc. Dermatology and Laser Center turut bersetuju, padanya terdapat beberapa kebenaran mengenainya, terutama sekarang banyak produk telah berubah dan formulasi lebih baik. Kebanyakan foundation kini mempunyai perlindungan matahari, kelembapan dan bahan aktif yang lain dicampurkan ke dalamnya seperti antioksidan.

Dr. Raissa Pasion dari SKIN Dermatology and Laser Center pula mengesyorkan untuk berhati-hati bila memilih foundation. Dia menjelaskan bahawa memakai foundation sahaja tidak cukup untuk melindungi kulit, yang bermaksud kita masih perlu memakai pelindung matahari setiap hari untuk berbuat demikian.

Foto – Real Simple

“Walaupun kami ahli dermatologi menekankan bahawa lebih baik menggunakan pelindung matahari secara berasingan, foundation dengan SPF juga baik jika individu itu tidak menggunakan pelindung matahari yang berasingan,” katanya.

Apapun jangan tidur dengan mekap, takut silap hari bulan rosak teruk muka yang cantik bersih tu…

RUJUKAN : 1, 2

BACA  Benda Baru Dari #SephoraSpring2019 Wanista Suka Korang Kena Ada