Kecantikan

Alangkah Terkejut Bila Pewarna Rambut Ubah Wajah Wanita Jadi Bengkak Teruk!

Afiqah Syamin
/
Bukan hipster atau hijabista, cuma seorang gadis yang cintakan tradisi, bersifat feminin dan amat menghargai setiap bait lirik dalam lagu dan muzik ciptaan Coldplay. Fesyen? Sangat obses dengan karya rekaan Teuta Matoshi Duriqi, Oscar de la Renta dan Dolce & Gabbana ❤️
Alangkah Terkejut Bila Pewarna Rambut Ubah Wajah Wanita Jadi Bengkak Teruk!

Kerana impikan kecantikan sementera, wajah milik seorang gadis Britain yang kini menuntut di sebuah institusi pengajian tinggi di Paris berubah secara drastik gara-gara alah dengan pewarna rambut yang digunakannya.

IKLAN

Menurut Estelle, 19, dia membeli pewarna rambut berjenama itu di pasaraya berdekatan sekitar Val-De-Marne dan sehabis baik telah mengikut arahan yang terdapat pada kotak pembungkusan produk berkenaan.

Silap Sendiri Tak Ikut Arahan Uji Alah

Walau bagaimanapun, menurut sebuah laporan akhbar luar negara, Estelle cuma menjalankan proses uji alah pada bahagian kulitnya selama 30 minit walhal, pada arahan produk, proses uji alah itu sepatutnya dilakukan pada kulit pengguna sekurang-kurangnya selama 48 jam sebelum boleh terus memakainya.

Mula-mula cuma bengkak pada bahagian mata. Sumber: Le Parisien

Ekoran hal itu juga, Estelle akhirnya terpaksa dikejarkan ke pusat kemalangan dan kecemasan di sebuah hospital untuk mendapatkan rawatan segera melihatkan bengkak kepalanya yang semakin ekstrem dan kelihatan seolah-olah seperti bukan kepala manusia.

Lebih menakutkan apabila bengkak kepalanya itu berterusan hingga beberapa jam sehingga mencapai lebar 36cm dari saiz kepala normal miliknya yang cuma 56cm! Estelle turut disuntik denganadrenalin serta dipantau buat beberapa ketika oleh pakar.

Sumber: Le Parisien

Hasil pemeriksaan doktor memberitahu rupanya Estelle mempunyai alah terhadap sejenis bahan kimia dipanggil Paraphenylenediamine (PPD), yang turut terkandung dalam pewarna rambut berkenaan dan untuk pengetahuan semua, Paraphenylenediamine (PPD) lazzimnya ditemui dalam dakwat tatu, dakwat mesin pencetak kertas, gasolin dan banyak lagi.

Sumber: Le Parisien

Apa-apa pun, pengajaran yang Wanista boleh kongsikan dengan kamu semua adalah… sebelum menggunakan sebarang kosmetik produk baik produk rambut, wajah atau kulit tubuh sekalipun, sila buat uji alah pada bahagian kulit (lazimnya pada siku atau belakang tangan) untuk beberapa ketika dahulu. Ini bagi melihat kalau-kalau ada reaksi negatif daripada produk terhadap tubuh badan kamu.

Penjelasan Estelle Tentang Pengalamnya Yang Alah Dengan Pewarna Rambut

Hati-hati dan bertindaklah dengan bijak sebagai pengguna okay? ❤

IKLAN

RUJUKAN