Makanan

Penting! Buang Kuali “Non-Stick” Jika Bercalar Atau Rosak

Malisa Aina
/
Individu yang sukakan spotify, netflix, gincu.
Penting! Buang Kuali “Non-Stick” Jika Bercalar Atau Rosak

Mudahnya menggunakan kuali non-stick, kan?

Wanista pasti jika anda suka memasak, salah satu barangan dapur kegemaran anda mungkin peralatan memasak yang tidak melekat. Contohnya, kuali tidak melekat (non-stick pan) adalah item yang sangat berbaloi untuk dimiliki kerana ia sangat membantu dalam memudahkan kerja-kerja memasak anda.

Jadi, apakah sebenarnya peralatan memasak tidak melekat? Menurut Eksekutif Pengujian dan Editor Percubaan America’s Test Kitchen, Lisa McManus dalam Today Food, kuali tidak melekat biasanya diperbuat daripada aluminium dan kemudian disalut dengan polytetrafloroethylene, atau PTFE (juga dikenali sebagai Teflon) atau mempunyai seramik yang digunakan pada kuali tanpa PTFE.

Tapi adakah kuali tidak melekat selamat?

Apabila kuali anda tercalar, beberapa lapisan tidak melekat boleh merebak ke dalam makanan anda (kuali juga menjadi lebih melekit). Ini boleh mengeluarkan sebatian toksik. Apa yang lebih berbahaya ialah memasak dalam kuali tidak melekat di atas haba yang tinggi juga boleh mengeluarkan bahan kimia yang dipanggil asid perfluorooctanoic. Dengan penggunaan yang sederhana, kuali tidak tahan lama iaitu hanya sekitar lima tahun.

Sekiranya kuali tidak melekat anda rosak, elakkan daripada menggunakannya.

Selamat Beramal!

BACA  Ini Perbezaan Gula-Gula Himalaya Salt Sports Candy Yang Asli Dan Tiruan