Makanan

Lihat Logo Halal Dari Seluruh Dunia Yang Diiktiraf JAKIM

Afiqah Syamin
/
Bukan hipster atau hijabista, cuma seorang gadis yang cintakan tradisi, bersifat feminin dan amat menghargai setiap bait lirik dalam lagu dan muzik ciptaan Coldplay. Fesyen? Sangat obses dengan karya rekaan Teuta Matoshi Duriqi, Oscar de la Renta dan Dolce & Gabbana ❤️
Lihat Logo Halal Dari Seluruh Dunia Yang Diiktiraf JAKIM

Bila pergi melancong, bukan sembarangan makanan kita booleh makan. Ini kerana, ramai bangsa lain tidak faham konsep halal dalam sumber makanan yang kita sebagai Muslim praktikan.

IKLAN

Bagi mereka, asalkan tiada ramuan arak alkohol atau sumber khinzir, makanan atau minuman itu sudah dikira halal. Namun tidaklah semudah itu kerana halal dalam konteks Islam juga merujuk kepada kebersihan proses penghasilan sesuatu makanan atau minuman bahkan, penyembelihan daging seperti lembu, ayam dan kambing juga harus diambil kira.

Sumber: islamedia.id

Untuk itu, perlu faham, apabila bila di luar negara kiat seharusnya lebih berhati-hati dalam emmilih makanan yang halal dan ia perlulah bertepatan agar tidak memudaratkan.

Melihatkan tahun 2018 pun bakal melabuhkan tirai tidak lama lagi, pasti ramai yang berkejar mahu ke luar negara sepanjang hujung tahun ni kan? Jom lihat 10 logo halal liar negara yang diiktiraf JAKIM, khususnya dari negara-negara yang sering menjadi pilihan warga Malaysia untuk bercuti dan melancong.

#1 JEPUN

Sumber: JAKIM

#2 UNITED KINGDOM

Sumber: JAKIM

#3 CHINA

Sumber: JAKIM

#4 AMERIKA SYARIKAT (USA)

IKLAN
Sumber: JAKIM

#5 INDONESIA, THAILAND, SINGAPURA & VIETNAM

Sumber: JAKIM

#6 TURKI

Sumber: JAKIM

#7 KOREA

Sumber: JAKIM

#8 AUSTRALIA

Sumber: JAKIM

#9 INDIA

Sumber: JAKIM

#10 PERANCIS & ITALI

Sumber: JAKIM

Jadi lepas ni kalau nak beli barang di pasaraya pun boleh rujuk logo-logo halal dari seluruh dunia ni okay? Untuk kebaikan kita juga betul tak? Selamat beramal! ❤

RUJUKAN