Cinta & Perhubungan

Tanda-Tanda Kawan Baik Sudah Mula Lupakan Anda

Izzah Azizah
/
suka pakai sheet mask and on my way to achieve glass skin. Instagram / Twitter @izzahabaziz
Tanda-Tanda Kawan Baik Sudah Mula Lupakan Anda

Seusai dengan usia yang kian menginjak, kita akan mula perasan tentang datang dan pergi individu yang digelar sahabat. Kawan adalah individu yang tahu siapa kita, tempat menyimpan segala rahsia, luahan perasaan dan berkongsi pelbagai suka dan duka. Ada yang kita kenal melalui zaman persekolahan atau alam pekerjaan. Siapa sahaja kita boleh berkawan dan tiada batasnya.

Penulis percaya ada diantara kita pasti merasai perpisahan yang tiba-tiba sahaja berlaku dengan sahabat masing-masing. Tiada hujan atau ribut anda langsung tidak dengar khabar berita dari dia lagi. Sehingga mula timbul rasa sangsi ‘kenapa agaknya dia dah tak nak kawan dengan aku?’.

Foto – Bustle

Meh lihat apakah tanda-tanda kawan mu mula menjauhkan diri kamu…

# Tiada perasaan ingin tahu

Perlahan-lahan anda mula perasan tiada lagi Whatsapp bertanya khabar atau menelefon ketika berada di kampung. Malah bila pulang bercuti langsung tidak diberitahu, umpama takut untuk ajak berjumpa. Jika ada anda contact seperti ingin tahu perkembangan mereka, kadang diendah sahaja soalan itu.

# Berhubung melalui media sosial

Everything on Instagram, Facebook or Twitter! Dia mula hanya menghantar likes dan Dm sebagai tanda ‘perhatian’. Selebih dari itu tiada apa-apa pun.

Foto – Reader’s Digest
# Ada kawan baru

Kalau dah tak boleh hangout dengan anda, pasti boleh dengan orang lain. Nampaknya dia lebih selesa dengan kawan baru berbanding dengan kawan yang dikenali berbelas tahun. Dari sini ada boleh lihat prespektif baru dia dalam memilih kawan. Siapalah kita kan…

# 1001 alasan

Mungkin anda cuba positif untuk ajak berjumpa dan keluar lepak seperti biasa. Bila dia mula guna alasan ‘tapi’, ‘sibuk’, ‘tiada duit’ atau pelbagai lagi pancaroba anda sudah boleh stop. Paling menyedihkan apabila anda berusaha untuk berjumpa tapi esoknya dia boleh keluar dengan kawan lain. Sedih!

Foto – Introvert, Dear
# Majlis penting pun tak datang!

Jika anda sudah berkawan lebih dari 5 atau 10 tahun, pasti pada hari-hari penting anda mahu mereka yang cukup sinonim dengan hidup anda hadir pada hari tersebut. Beria anda memberitahu mereka setahun lebih awal, tapi ketika saat akhir anda akan terima mesej dia tidak dapat hadir. Easy peasy buat orang macam tu… Ini maksudnya dia langsung tidak peduli tentang hari penting anda dan diri anda lagi.

Foto – gURL.com

Kita tidak boleh paksa orang untuk kekal stay dengan kita, apa yang kita boleh buat biarkan dia dengan life dia. Harap sahaja dia jumpa pengganti kawan yang lebih baik dari kita. Lagipun kita tak rugi apa pun tak berkawan dengan manusia seperti ini. Mark my words guys

RUJUKAN – pengalaman penulis sendiri