IKLAN
Tips

Penat Bekerja, Hadiahkan Diri Sendiri Dengan 10 Benda Paling Best Ini

Malisa Aina
/
Individu yang suka menulis dan layan Netflix.
Penat Bekerja, Hadiahkan Diri Sendiri Dengan 10 Benda Paling Best Ini

Pernah ke bila anda sudah bekerja keras dan mencapai matlamat (tak kisar kecil atau besar), anda berhenti dan mengupah diri sendiri – kiranya self reward?

IKLAN

Tidak tahu pada anda, tapi penulis memang mengamalkan cara ini, penulis penat mencari rezeki dan bila tiba masanya penulis sanggup berhabis untuk benda yang penulis idamkan, walaupun mengambil masa yang lama. Cara ini membuatkan penulis rasa puas dan ingin meneruskan usaha dan kerja keras lagi.

Gif – Gifer

Bila kita tidak mengupah diri sendiri, ia akan mengurangkan tenaga dan semangat kita. Mengupah atau menghadiahkan sesuatu kepada diri sendiri terutamanya sesuatu yang menarik minat kita sendiri memberi kesan motivasi supaya terus berusaha!

Bila tiba masa nak self reward, ini ada beberapa idea boleh dipertimbangkan.

Tiket Konsert

Beli tiket konsert penyanyi yang anda suka. Kalau layan K-Pop cuba lihat selebriti mana yang akan datang. Nak dapat seat paling depan, kenalah berhabis sedikit. Agak mahal tapi apa salahnya, sekali seumur hidup orang kata.

Foto – Arkib Wanista

Beli Sneakers Paling Mahal

Rasa cemburu membuak-buak bila melihat Scha Alyahya atau Sandara Park bergaya sakan dengan trend sneakers baru. Jadi inilah masanya upah diri sendiri, ada Balenciaga, Yeezy, Adidas Falcon, Saint Laurent dan pelbagai lagi di pasaran. Pilih dan ‘swipe’ kad sahaja.

IKLAN
Foto – Arkib Wanista

Koleksi Mekap Kylie Jenner

Anda gila mekap? Idea Wanista upah diri dengan koleksi terkini dari si seksi Kylie Jenner. Sebelum nak beli, pastikan tonton dan baca review supaya nanti tak menyesal beli mekap yang tak sesuai dengan muka.

Foto – InStyle

Makeover Rambut Baru

Apa yang kamu boleh lakukan ialah dapatkan gaya rambut baru atau cuba warna rambut segar seperti pastel atau rainbow. Cool kan?

Foto – YouTube

Masak Makanan Paling Teringin Nak Makan

Kalau suka makanan Korea, inilah masanya kamu praktikkan. Beli semua kelengkapan dan masak sambil menonton tutorial. Belajar saja dengan youtuber honeykki yang menyediakan resepi hidangan Korea, manisan serta pelbagai lagi aneka makanan yang mudah dan sedap.

Window Shopping di Kedai Vintaj, Antik

Cuci mata di pasar lambak, kedai antik, kedai vintaj atau perabot. Mana tahu anda jumpa yang berkenan boleh terus beli.

Foto – Galena.org

Enjoy Home Spa

Manjakan diri dengan spa mewah buatan sendiri. Boleh cuba aromaterapi, manicure atau pedicure, mungkin facial masak.

Foto – Healthy Essentials

Sightseeing

Sebagai contoh ke tempat pelancongan tempatan yang sebelum ini anda tidak pernah berkesempatan berkunjung. Ala sesekali cubalah cuti-cuti Malaysia pula.

Foto – The Star Online

Beli Telefon Pintar Idaman

Dari dulu terasa nak tukar smartphone baru. Jadi inilah masanya anda self reward, ada iPhone XS, XR, Samsung Note 9, lihat mana yang paling berkenan dan sesuai dengan bajet.

Foto – Engadget

Pesanan penulis, jangan sesekali kedekut dengan diri sendiri ye…