Fesyen

Dari Jessica Alba Hingga Paris Hilton, 6 Selebriti Hollywood Yang Ayu Berbaju Batik

Afiqah Syamin
/
Bukan hipster atau hijabista, cuma seorang gadis yang cintakan tradisi, bersifat feminin dan amat menghargai setiap bait lirik dalam lagu dan muzik ciptaan Coldplay. Fesyen? Sangat obses dengan karya rekaan Guo Pei, Oscar de la Renta dan Dolce & Gabbana ❤️
Dari Jessica Alba Hingga Paris Hilton, 6 Selebriti Hollywood Yang Ayu Berbaju Batik

Jika kamu berjiwa artistik dan sensual seperti penulis, kamu pasti mudah terpikat dengan corak cetakan etnik seperti batik. 

Batik secara amnya berasal dari bumi jawa, menggabungkan dua perkataan asli orang Jawa berbunyi “Amba” bermaksud menulis dan “Titik” bermaksud titik. Cara penghasilan kain batik juga sedikit rumit dan rata-ratanya menggunakan tangan menjadikannya sebuah kraf tangan yang sangat halus bahkan, harganya juga boleh melambung tinggi hingga ribuan ringgit bergantung kepada corak dan jenis fabrik yang digunakan.

Siapa sangka, hasil seni orang Melayu ini rupanya sudah sampai ke peringkat antarabangsa dan kalau kita ingat lagi, acara pencarian bakat pereka fesyen seperti Piala Seri Endon sering melangkah ke hadapan untuk memberi pencerahan kepada masyarakat tentang dunia dan keistimewaan batik. Nah, Wanista tampilkan enam selebriti antarabangsa yang turut menghargai seni batik.

#1 Heidi Klum

Sumber: Pinterest

#2 Paris Hilton

Sumber: wordpress/kupatahu28

#3 Beyonce

Sumber: Pinterest

#4 Jessica Alba

Sumber: wordpress/kupatahu28

#5 Reese Whiterspoon

Sumber: wordpress/anastasiabodypaintinghenna

#6 Lily Collins

Sumber: Womantalk.com

Bonus!

Kate Middleton

Sebenarnya ramai lagi artis antarabangsa lain yang menggayakan fesyen bermotifkan batik tetapi, ini antara enam yang paling menarik hati. Apa pendapat korang? ❤

RUJUKAN 1, 2, 3

BACA  Bagai Sarung Nangka, Kim Kardashian Obses Dengan Latex Dress Pamer Susuk Tubuh