Kesihatan, Pilihan

10 Tanda Anda Tidak Mendapat Tidur Yang Cukup

Wanista Newsdesk
/
10 Tanda Anda Tidak Mendapat Tidur Yang Cukup

1. Berasa letih dan penat setiap kali bangun tidur

IKLAN

Jika anda masih berasa penat walaupun telah tidur 5 ke 9 jam, itu tandanya tidur anda masih belum mencukupi. Tubuh anda tidak mendapat rehat yang secukupnya dan masih belum sempat untuk menjana semula tenaga.

2. Banyak bergantung kepada gula dan kafein

Keinginan untuk mengambil gula dan kafein mungkin disebabkan badan anda berasa letih.Ini adalah tindak balas semulajadi badan anda akibat kurang rehat.

3. Sukar untuk fokus 

Apabila anda penat, anda akan sukar untuk menumpukan perhatian terhadap kerja dan cenderung untuk membuat kesilapan ketika bekerja.Kajian menunjukkan, jika anda tidak tidur untuk satu malam, secara operasi, tahap kesedaran kita sama seperti orang yang sedang mabuk.

4. Kerap jatuh sakit

Imuniti yang lemah mungkin  disebabkan oleh kekurangan tidur. Satu kajian mendapati bahawa orang yang tidur kurang dari tujuh jam adalah tiga kali  lebih  berkemungkinan untuk jatuh sakit berbanding  mereka yang tidur yang lebih lama .Bilangan  sel-sel darah putih anda (yang melawan jangkitan) akan berkurangan dan menjadi kurang efektif.

5. Kerap berasa lapar

IKLAN

Individu yang kurang tidur  mempunyai tahap hormon ghrelin (“hormon lapar”) yang lebih tinggi daripada biasa . Ini meningkatkan keinginan untuk makanan ringan dan makan berkarbohidrat.

6.Berat badan bertambah

‘ Kerana mereka telah meningkat tahap hormon kelaparan , orang yang tidak mendapat tidur yang cukupmempunyai  risiko  berat badan bertambah dan obesiti yang lebih besar .

7. Anda berasa kelam-kabut

Apabila anda penat, tindak balas anda juga akan menjadi tidak menentu. jadi keseimbangan dan persepsi secara mendalam anda juga turut terjejas . Masa tindak balas anda juga boleh menjadi lambat , bermakna anda lebih cenderung untuk melakukan kecuaian dan kesilapan seperti menjatuhkan barang.

8. Anda berasa muram

Rasa rendah, sedih dan tertekan boleh disebabkan oleh kekurangan rehat. Tidur yang kuranga boleh menjejaskan kedua-dua hormon anda dan keupayaan otak anda untuk bertndak balas dengan  emosi.

9. Hilang nafsu seks 

Jika anda tidak berada dalam mood untuk melakukan seks , keletihan boleh menjadi salah satu faktor. Kurang tidur menyebabkan tahap tenaga yang rendah, dan juga meningkatkan penghasilan  kortisol  , (” hormon tekanan “).

10. Masalah kesihatan  menjadi semakin teruk

Orang yang mempunyai masalah kesihatan, termasuk kencing manis dan tekanan darah tinggi, dan mendapati penyakit mereka menjadi semakin teruk mungkin mengalami masalah kekurangan tidur. Sebagai contoh, kajian telah menunjukkan bahawa pesakit kencing manis yang kurang tidur akan menjadi kurang sensitif terhadap insulin.

-Via