Pilihan

Wanista Suka! 5 Jenama Losyen Badan Pilihan Yang Wangi Dan Bermanfaat

Izzah Azizah
/
suka pakai sheet mask and on my way to achieve glass skin. Instagram / Twitter @izzahabaziz
Wanista Suka! 5 Jenama Losyen Badan Pilihan Yang Wangi Dan Bermanfaat

Tahukah anda, kulit adalah organ terbesar manusia.

IKLAN

Sama seperti kulit wajah, kulit pada badan juga memerlukan rawatan khusus. Cukup dengan membersih (mandi) dan melembab kerana ia juga terdedah kepada udara tercemar dan terkena radikal bebas merbahaya. Tapi seringkali ramai yang terlupa tentang penting memberi kelembapan pada kulit badan. 

Bahagian kulit kasar seperti siku, lutut dan tumit wajar diberi perhatian kerana bahagian tersebut sering mengalami kekeringan sekaligus boleh menyebabkan luka dan gatal-gatal. Takut kan?

Contoh kulit kering. Foto – iStock

Wanista syorkan anda untuk manjakan kulit badan dengan rangkaian krim atau losyen badan. Senang sahaja, selepas mandi atau sebelum tidur sapukan losyen badan keseluruhan badan. Jangan lupa leher sekali! 

Tak tahu nak pakai losyen badan yang mana? Mari Wanista perkenalkan 5 losyen badan yang berjaya membuatkan kulit lebih berseri dan wangi. 

#1 Origins: Ginger Souffle

Bau segar halia sangat mengagumkan, itu belum lagi sesudah anda menyapu krim ini dikeseluruhan badan memang terasa segar sangat! Tinggi hidrasi dan sesuai pada kulit samada dibawah suhu panas atau sejuk. Adunan dari Olive Oil, Grape Seed Oil, Rice Bran Oil dan Apricot Kernel Oil melembutkan kulit kering anda dan daya penyerapan sangat cepat serta tidak melekit. 

Foto – Sephora
#2 Crabtree & Evelyn: Pomegranate & Argan Oil

Krim badan ini telah diuji oleh ahli dermatologi jadi tiada apa yang perlu anda risau lagi. Pelembab yang menyerap terus ke dalam kulit meninggalkan wangian yang manis dan enak. Kaya dengan kebaikan minyak argan, pistachio dan minyak biji anggur. Kulit memang terasa lembut, halus dan kembali bernafas. Kalau anda suka krim dengan haruman mewah cubalah krim dari Crabtree & Evelyn sangat berbaloi. 

Foto – HaySparkle
#3 Vaseline: Total Moisture 

Siapalah tak suka dengan produk Vaseline kan? Lupakan sebentar jeli petroleum tapi gunakan rangkaian losyen badan Total Moisture yang langsung tidak melekit dan mudah menyerap. Kandungan nutrien dan penggunaan teknologi multi-layer moisture sesuai untuk rawatan dan penjagaan kulit kering. Wanista pilih Vaseline Total Moisture dari Aloe Fresh tapi kalau anda kulit kering yang kritikal, cuba Vaseline Total Moisture (botol kuning).

IKLAN
Foto – beautyblitz.com
#4 The Face Shop Body: Hand & Body Shiffon Cream

Tidak melekit dan mengandungi kebaikan Shea Butter untuk mengekalkan kelembapan pada kulit berpanjangan.  Kebanyakan losyen yang berbau harum boleh beri kesan iritasi pada kulit tapi tidak dari krim The Face Shop ini. Haruman dari buah-buahan buat krim badan ini tidak jemu disapu dan yang paling penting ia sangat baik untuk kulit badan anda! 

Foto – Google

#5 Enchaunter: Body Lotion Moisture Silk 

Losyen badan mampu milik sudah menjadi kegemaran ramai wanita Malaysia. Haruman mewah dan pekat antara sebab ia menjadi pilihan selain kebaikan melembab. Penggunaan berterusan losyen Enchaunter ini mampu menghasilkan kulit yang lembut dan halus. 

Foto – Lipstiq.com
Amaran! 

Jangan sesekali pakai krim atau losyen badan pada muka kerana teksturnya lebih tebal dan biasanya mengandungi wangian yang boleh beri iritasi pada kulit wajah. Jadi sila pakai krim atau losyen yang berasingan.