Info Menarik, Kesihatan

Minum 3 Cawan Kopi Sehari Boleh Hidup Lama? Boleh Percaya Ke?

Malisa Aina
/
Love food, sneakers, lipstick, netflix, spotify
Minum 3 Cawan Kopi Sehari Boleh Hidup Lama? Boleh Percaya Ke?

Dilaporkan terdapat sebuah kajian menunjukkan orang yang minum tiga cawan kopi setiap hari boleh hidup lebih lama. Betul ke?

Kajian pertama, yang diterajui Agensi Antarabangsa Bagi Kajian Terhadap Barah (IARC) dan Kolej Imperial London, menyelidik lebih 500,000 penduduk di 10 negara Eropah.

Mereka yang meminum kopi sekitar tiga cawan sehari hidup lebih lama berbanding mereka yang tidak meminum kopi langsung. Ini disifatkan para pengkaji sebagai analisis terbesar kesan meminum kopi dalam penduduk Eropah.

Foto – www.express.co.uk

“Kami mendapati mereka yang meminum kopi dengan banyak kurang berisiko meninggal dunia daripada sebarang sebab kesihatan terutama sekali penyakit sistem perjalanan darah dan penghadaman.

“Yang penting sekali, hasil ini sama di semua 10 negara Eropah meskipun amalan dan budaya meminum kopi itu berbeza,” jelas Ketua Pengkaji IARC Marc Gunter.

Kajian kedua pula termasuk lebih 180,000 peserta pelbagai latar belakang di Amerika Syarikat. Ia mendapati kopi menyebabkan seseorang itu hidup lebih lama dan mereka kurang berisiko mengalami penyakit jantung, barah, angin ahmar, kencing manis dan penyakit pernafasan dan ginjal.

Mereka yang meminum secawan kopi setiap hari 12 peratus hidup lebih lama berbanding mereka yang tidak meminum kopi langsung. Mereka yang meminum dua atau tiga cawan pula 18 peratus hidup lebih lama.

Pakar-pakar bagaimanapun memberi amaran bahawa laporan-laporan berdasarkan di Amerika Syarikat dan Eropah itu gagal membuktikan kopi adalah punca ramai penggemarnya hidup lebih lama.

Foto – www.express.co.uk

Bahkan pakar-pakar yang tidak terlibat dalam kajian terbaru itu menggesa orang ramai supaya waspada dalam meneliti hasil kajian berkenaan.

Misalnya, kajian di Eropah itu tidak mengambil kira mereka yang mengalami barah, penyakit jantung atau kencing manis. Ini bermakna ia hanya mengkaji mereka berusia lebih 35 tahun yang secara amnya sudah mempunyai tahap kesihatan yang baik.

Mereka juga mempersoalkan soalan meminum kopi itu hanya ditanya para peserta sekali saja, pada awal kajian dan tidak mengemas kini perangkaan tersebut sepanjang kajian itu dijalankan, yang termasuk tempoh susulan purata 16 tahun.

Rujukan : 1 & 2

BACA  [ Info Kesihatan ] Minum lebih dari 4 cawan kopi sehari tambah risiko mati muda

 

 

Komen Anda