Fesyen, Hiburan

9 Pelakon Wanita Dengan Koleksi Fesyen Paling Stailo Dalam Drama Korea

Malisa Aina
/
Individu yang suka menulis dan layan Netflix.
9 Pelakon Wanita Dengan Koleksi Fesyen Paling Stailo Dalam Drama Korea

Korea dan fesyen adalah dua perkara yang selalu berhubungan erat dan selalu menarik untuk dibicarakan, apatah lagi dalam drama Korea. 

IKLAN

Selain daripada watak-watak yang dilahirkan, jalan cerita yang menarik, salah satu yang menarik perhatian kita adalah gaya yang ditonjolkan dalam drama tersebut, lebih-lebih lagi fesyen yang dikendalikan untuk sesuatu watak. Bold, Brave, Uniq, Trendy, Beautiful antara fesyen yang dibawakan untuk setiap watak pelakon wanita ini.

Berikut adalah beberapa watak pelakon wanita paling bergaya dalam drama serta mendapat tempat di mata peminat. Siapa best-dressed pilihan anda?

#1 Jun Ji Hyun sebagai Cheon Song Yi (You Who Came From The Stars/ My Love From The Stars)

Siapa tidak mengenalinya? Semua orang sukakan watak yang ditonjolnya dalam drama My Love From The Stars, comel, mengada, bongkak, kelakar, menggelabah. Cheon Song Yi, merupakan Hallyu Star jadi tidak hairan dia memakai busana mewah serta menakjubkan hampir setiap hari. Walaupun sekadar baju tidur, ia tetap kelihatan cantik di mata kita. Cakap sahaja jenama mewah seperti Gucci, Valentino, Louis Vuitton, Givenchy dan pelbagai lagi, semuanya ada dalam drama hebat ini.

Foto - koreandramafashion
Foto – koreandramafashion

#2 Gong Hyo Jin sebagai Ji Hae Soo (It’s Okay, That’s Love)

Santai dan sederhana. Ini adalah dua perkataan untuk menggambarkan gaya Ji Hae Soo. Fesyen hariannya seperti maxi skirt dipakai bersama t shirt biasa dan kasut baji, high-waisted bootleg pant bersama blouse pelbagai rona dan cetakan serta banyak lagi wardrobe pilihannya menjadi trend hangat di Korea. Fesyen Ji Hae Soo sangat effortless dan langsung tidak keterlaluan!

Foto -nadskivirus.blogspot.com
Foto -nadskivirus.blogspot.com

#3 Choi Ji Woo sebagai Yoo Se Young (Temptation)

Yoo Se Young merupakan seorang wanita bekerjaya. Bersesuaian dengan imej CEO, wardrobe yang ditonjolkan juga sangat bold, brave apatah lagi mewah dengan himpunan jenama Fendi, Marc Jacobs, Chanel, Saint Laurent serta pelbagai lagi.

IKLAN
Foto - www.koreandramafashion.com
Foto – www.koreandramafashion.com

#4 Han Ye Seul sebagai Sara/Sa Geum Ran (Birth of a Beauty)

Watak Han Ye Seul bermula sebagai Sa Guem Ran, seorang wanita berbadan besar yang telah ditipu oleh suaminya. Disebabkan itu, dia nekad menjalani pembedahan plastik dan bertukar menjadi seorang wanita, Sara yang cantik, tinggi, berbadan kurus. Perubahan baharunya juga mendorong Sara untuk turut bertukar cita rasa dalam berfesyen. Setiap episod ternyata tidak lengkap jika Sara tidak memakai busana mewah dari pelbagai label.

Foto - kpopstarz
Foto – kpopstarz

#5 Lee Da Hae sebagai Ah Mo Ne (Hotel King)

Feather skirt, red peplum skirt, long white lace skirt, polkadot top antara pilihan wardrobe Ah Mo Ne. Dia sangat berani dalam bereksperimen dengan setiap lapisan, dia jadikan ianya funky, chic, edgy, trendy, style – langsung tidak bosan untuk setiap episod walaupun drama ini kurang mendapat sambutan kerana plot agak meleret selepas beberapa episod. Ah Mo Ne adalah Paris Hilton Korea.

Foto - koreandramafashion
Foto – koreandramafashion

#6 Krystal Jung sebagai Yoon Se Na (My Lovely Girl)

Walaupun ramai lebih menggemari fesyennya dalam drama The Heirs tetapi watak Krystal Jung dalam drama ini sebagai Yoon Se Na juga tidak kurang hebat. Santai dan sederhana bak the girl next door, Yoon Se Na bergaya dengan caranya yang tersendiri. Fizikalnya yang tinggi lampai dan kurus, jadi a-line mini skirts, jeans, shirt dress, adalah antara fesyen harian. Lagi satu, jika diperhatikan fesyen Yoon Se Na mempunyai vibe Alexa Chung sedikit.

Foto - Arkib Wanista
Foto – Arkib Wanista

#8 Im Yoona sebagai Nam Da Jung (Prime Minister and I)

Yoo Na mengambil peranan Nam Da Jung, seorang wartawan tabloid bertukar menjadi isteri Perdana Menteri. Jadi, semestinya wardrobe Nam Da Jung mempunyai peralihan luar biasa, daripada memakai jeans bersama tshirt dan beg sandang kepada variasi kot panjang dan pendek berserta dengan aneka reben yang comel, sesuai dengan statusnya.

Foto - koreandramafashion
Foto – koreandramafashion

#9 Go Joon Hee sebagai Min Ha Ri (She Was Pretty)

Walaupun Min Ha Ri bukanlah watak utama tetapi pilihan wardrobe-nya wajah diberi perhatian malah terdapat beberapa helaian menjadi trend di negara Ginseng, Korea Selatan. Ha Ri adalah seorang gadis berani yang mempunyai rasa dalam berfesyen, maksud penulis ialah dia berani bereksperimen sesuatu outfit yang dipakainya sehingga menjadi ilham untuk anak gadis memakainya di luar. Contoh terbaik adalah pelbagai jenis kemeja dari rona terang, pastel juga dengan cetakan menarik, dipakai bersama slip dress, jeans, skirt, shorts, fesyen choker dan pelbagai lagi.

Foto - dramafever
Foto – dramafever

Okay, antara semua ini yang mana satu paling anda suka?

Foto - forums.soompi.com
Foto – forums.soompi.com