Cinta & Perhubungan, Kecantikan

Cantik Dan Berpatutan! 5 Makeup Artis Untuk Solekan Hari Perkahwinan Anda

Izzah Azizah
/
suka pakai sheet mask and on my way to achieve glass skin. Instagram / Twitter @izzahabaziz
Cantik Dan Berpatutan! 5 Makeup Artis Untuk Solekan Hari Perkahwinan Anda

Nak nikah, bersanding atau bertunang pasti orang perempuan paling sibuk. Dari bab pelamin sehinggalah bab solekan, ada sahaja yang tidak kena. Sampai naik rungsing bakal pengantin lelaki melayan karenah anda. Bagi Penulis apa yang penting sekali untuk hari bahagia anda nanti keberkatan majlis itu. Eleh! Acah-acah alim pula Penulis ni. Hehehe…

IKLAN

Okaylah, Penulis nak kongsi dengan anda bakal-bakal pengantin sekalian, yang paling wajib ketika majlis perkahwinan anda ialah seri wajah pengantin. Yes, sayanglah baju dah glamour kalah Anzalna, pelamin gah tak nak kalah dengan pelamin Dato’ Siti tapi alahai muka pula dah macam kena conteng dengan kapur jer bila silap ambil mak andam. Serious sayang gila kalau anda dah pengantin wedding of the year tapi makeup ‘hampeh’. 

Silap hari bulan abang photographer pun boleh sound anda sebab makeup anda. Susah tau nak ambil angle dan teknik pencahayaan kalau base tona dari solekan yang sememangnya totally wrong! Hasil gambar pun jadi buruk dan perbelanjaan anda bersama pasangan untuk hari perkahwinan pun boleh dikira sebagai RUGI!

Jadi ingin menyelamatkan keadaan, Penulis dengan tulus ikhlasnya nak share dengan anda pakar-pakar solekan yang sedang meningkat naik yang boleh anda tempah untuk wedding day. Penulis suka tengok hasil solekan dari mereka, tidak keterlaluan and of course all their prices are affordable

Nurshamira Anuar (Mya Syamyra)

Nurshamira Anuar. Foto – Facebook Nushamira Anuar

Wow! Tengok tuan empunya badan pun dah tau kan, mesti solekan dari beliau pun gorgeous habis. Jom tengok :

Nurshamira Anuar. Foto – Facebook Nushamira Anuar
Nurshamira Anuar. Foto – Facebook Nushamira Anuar
Nurshamira Anuar. Foto – Facebook Nushamira Anuar

Facebook : Nurshamira Anuar
Instagram : @myasyamyra
Nombor telefon : 013-247 4652

 

IKLAN

Nur Syafinaz Utaqha

Nur Syafinaz. Foto - Facebook Nur Syafinaz Utaqha
Nur Syafinaz. Foto – Facebook Nur Syafinaz Utaqha

Makeup artis ini juga menyediakan kelas solekan tau, mari kita lihat hasil air tangan dari beliau :

Foto – Facebook Nur Syafinaz Utaqha
Foto – Facebook Nur Syafinaz Utaqha
Foto – Facebook Nur Syafinaz Utaqha

Facebook : Nur Shafinaz Utaqha

Dya Zara

Dya Zara. Foto – Facebook Dya Zara

Jangan main-main ya dengan makeup artis yang ini, pelanggan tetap beliau pelakon terkenal Faezah Elai. Kalau anda berjaya dapat tempahan dari beliau memang marvelous hari persandingan anda!

Foto – Facebook Dya Zara
Foto – Facebook Dya Zara
Foto – Facebook Dya Zara

Penulis belanja satu gambar wajah ‘barbie-doll’ Faezah Elai hasil solekan dari Dya Zara. ‘Gila’ cantik uolls!!

Faezah Elai. Foto - Facebook Dya Zara
Faezah Elai. Foto – Facebook Dya Zara

Facebook : Dya Zara
Nombor telefon : 012-248 9695

Nur Lianna

Nur Lianna. Foto – Facebook Nur Lianna

Bagi yang tiada masa nak ke kelas solekan, tinjau sahaja Facebook MUA sorang ni. Beliau rajin buat video ‘live’ berkongsi teknik dan tips solekan. Nah, kita lihat ‘karya’nya pula:

Foto – Facebook Nur Lianna
Foto – Facebook Nur Lianna
Foto – Facebook Nur Lianna

Facebook : Nur Lianna
Nombor telefon : 012-389 2705

Make Up By Bellaz

MUA Bellaz. Foto - Make up by Bellaz
MUA Bellaz. Foto – Make up by Bellaz

Last makeup artis pilihan Penulis adalah Bellaz. Penulis suka tengok lukisan kening dari beliau tampak rapi seperti trend sekarang eyebrow on fleek! Sebelum ini Wanista ada kongsikan cara nak dapatkan kening ala profesional jom kita belajar. Mana lah tau dapat hasil yang sama macam MUA Bellaz buat. 

Foto – Facebook Make up by Bellaz
Foto – Facebook Make up by Bellaz
Foto – Facebook Make up by Bellaz

Facebook : Make up by Bellaz
Nombor telefon : 016-678 6468

 

Meletop habis semua solekan dari mereka bukan? Pasti anda dah jadi tak keruan, rambang mata dan berebut dengan bridesmaid nak makeup artis yang mana. Hehehe… Sabar, sabar anda rileks dulu. Paling penting anda kena rajin ‘godek’ Facebook mereka untuk lihat stail solekan yang mana anda suka. Jika ada diantara mereka yang dah fully-booked jangan malu-malu nak bertanya sekiranya mereka ada suggestion MUA lain. Serius, mereka semua ini friendly and senang untuk bekerjasama. 

Since masalah nak cari MUA dah selesai, mari kita cari hiasan untuk corak inai di jari dan recap semula persediaan untuk anda bakal menjadi pengantin perempuan. Tak lupa juga ajak bakal suami anda sama-sama  tambah ilmu tentang pantang larang untuk bakal pengantin. Jangan nak main terjah jer sementara darah tengah manis.

Good luck untuk semua bakal pengantin dan Selamat Pengantin Baru in advance!