Kecantikan

Produk Kecantikan Korea Mamonde Kini Tiba di Malaysia

Malisa Aina
/
suka menulis dan layan Netflix
Produk Kecantikan Korea Mamonde Kini Tiba di Malaysia

Penulis pasti anda biasa dengan produk kecantikan Mamonde, lebih-lebih lagi Park Shin Hye sebagai duta. Berita baik, Mamonde  kini boleh didapati di Malaysia!

IKLAN

Mamonde (merupakan perkataan Perancis yang bermaksud ‘My World’), diimport sepenuhnya dari Korea Selatan dijangka tiba pada bulan Ogos 2016 dengan pembukaan kaunter kecantikan pertamanya di Aeon Bandar Utama.

Mamonde menawarkan pelbagai produk penjagaan kulit dan alatan mekap yang sesuai dengan keperluan harian setiap wanita, Julat harga produk dijangka antara RM6 -RM169. Uniknya, Mamonde merupakan kosmetik pertama yang hanya menggunakan bunga sebagai bahan utama dalam penggubalan untuk semua produk.

Antara ‘star’ produk Mamonde adalah seperti The First Energy Essence/Serum, Cover Powder Cushion, Age Control Power Eye Cream, Moisture Ceramide Cream, Lotus Micro Cleansing Foam dan Floral Hydro Cream.

Rangkaian alatan solek dari Mamonde. Foto - Arkib Wanista
Rangkaian alatan solek dari Mamonde. Foto – Arkib Wanista

Mamonde diilhamkan daripada Bunga

Institut Penyelidikan AmorePacific mengkaji hubungan antara bunga dan kecantikan wanita. Penyelidikan dijalan ke atas pelbagai bunga, dari akar ke batang dan kelopak untuk mencari kuasa yang menakjubkan dan tenaga pada bunga. Kajian mendapati bahawa bunga mengandungi pelembap dan bahan-bahan berkhasiat yang bukan sahaja menyediakan khasiat kepada kulit tetapi juga melembap dan mengimbangi pengeluaran minyak untuk mengekalkan kulit yang bertenaga.

Penyelidikan ini diakhiri dengan inovasi yang unik dan rumusan menggunakan pengekstrakan bunga untuk mencipta semula kecantikan. AmorePacific menamakan inovasi tersebut sebagai Mamonde, iaitu satu jenama yang memberi inspirasi kecantikan feminin dengan bunga melalui teknologi sains.

Antara produk penjagaan kulit yang disediakan Mamonde. Foto - Arkib Wanista
Antara produk penjagaan kulit yang disediakan Mamonde. Foto – Arkib Wanista

Produk Mamonde digubal dengan pelbagai jenis bunga yang memiliki sifat-sifat berikut:

Vitalising

IKLAN

Honeysuckle dan Evening Primrose kedua-duanya mempunyai sifat yang membantu mengekalkan kulit supaya lebih sihat. Honeysuckle merupakan tumbuhan penyerapan dengan keupayaan untuk menyerap nutrisi dari tanah tandus untuk menyampaikan nutrien cepat ke bahagian penting. Begitu juga dengan kulit, Honeysuckle menyampaikan nutrien yang terdapat dalam bunga kepada kulit untuk kulit lebih lancar dan lebih kukuh dari dalam. Satu lagi tumbuhan bunga menakjubkan adalah Primrose Petang. Ia mengandungi kepekatan tinggi asid lemak dan nutrien lain yang penting untuk memperbaiki struktur sel dan keanjalan kulit.

Moisturising & Hydrating

Mamonde menggunakan Demask Rose, Hibiscus, Narcissus dan Peach Blossom dalam julat penghidratan dan pelembab. Air mawar diekstrak dengan tekanan tinggi untuk mengekalkan ciri-ciri yang mengagumkan untuk menenangkan dan melembapkan kulit. Hibiscus, Narcissus dan Peach Blossom pula mengandungi hydrators semula jadi dan ceramide yang menawarkan penghidratan sempurna. Narcissus menawarkan faedah pelembap yang sangat baik sehingga 24 jam.

Anti-aging

Camellia adalah tumbuhan yang hidup subur dalam pelbagai keadaan cuaca walaupun melalui musim sejuk. Sifatnya membantu melindungi kulit daripada kerosakan radikal bebas dan mengurangkan tanda-tanda penuaan untuk kulit lebih muda.

Soothing & Cooling

Lotus Flower telah lama digunakan dalam perubatan Ayurveda. Ia mengandungi linoleic acide, protein, phosphorus, iron dan vitamins B dan C. Ia sering digunakan pada muka untuk itu menenangkan dan penyejukan. Selain itu ia juga melegakan kulit sensitif yang terdedah kepada habuk mikro dan pada masa menghidrat dan memberi keselesaan kulit.

Brightening

Magnolia, jenis purba bunga yang telah wujud selama lebih daripada 100 juta tahun, mempunyai banyak nilai-nilai perubatan. Ia juga mempunyai kesan yang sangat baik dalam pemutihan kulit dan pigmentasi. Water Lily adalah tumbuhan yang lain dengan manfaat yang luar biasa kepada kulit termasuk mencerahkan kulit serta menenangkan kulit jengkel.

Pore Care & Oil Balancing

Heartleaf Houttuynia dan Sage sesuai untuk mengawal pengeluaran sebum dan terutamanya untuk kulit berminyak. Ekstrak daripada Heartleaf Hottuynia juga membantu mengetatkan liang yang diperbesarkan dan yang telah kehilangan daya tahan. Ia menawarkan penguncupan segera dan juga menyejukkan kulit.